Vart tog Katrine Kielos vägen?

30 juni 2008 20:52 | Media | 12 kommentarer

Så här under sommaren ägnar sig flera av dem som jag länkar till och dagligen besöker uppenbarligen åt andra saker än att blogga. Det går lång tid mellan inläggen. Några använder semestervikarier, så kallade gästbloggare. Rosemari Södergren har under en längre tid experimenterat med sin Kulturbloggen och verkar nu vara på väg bort från bloggandet i mer strikt mening.

Och i dag, när jag skulle besöka en av mina favoriter, Katrine Kielos, upptäckte jag, att hennes blogg hade upphört – snopet! Det här föregicks av ett längre uppehåll, och redan dessförinnan nöjde hon sig med att mest länka till artiklar hon publicerade på annat håll.

Men inte ett ord till förklaring eller farväl.

Katrine, vart tog du vägen?

12 kommentarer

  1. Hej Enn!
    Hänger du inte med i svängarna?
    Katrine Kielos skriver ju regelbundet krönikor i den radikala nättidningen dagensarena.se. Tillsammans med bl a
    Björn Elmbrant. Kielos är vik chefredaktör. Timbro tankesmedja får inget större genomslag i mediabruset.
    Är FRA-lagen alliansens kvarnsten runt halsen?

    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2008 06 30 21:34 #

  2. Till Rustan Rydman: Det är klart att jag vet det där. Vad jag noterade var att hon har lagt ner sin blogg.

    Comment by Enn Kokk — 2008 06 30 22:38 #

  3. Snopet, ja – men det är väl inte så konstigt att folk lägger ner bloggar utan att ”sätta punkt” eller ta farväl. Hon hade många som följde bloggen, men räknar väl med att de följer med ändå. Tidsbrist, antar jag.
    Förhoppningsvis innebär FRA-lagen just kvarnstenen runt Alliansens hals. Måste vara mycket bråk internt också, antar jag – det är knappast en särskilt liberal lag…

    Comment by Erik — 2008 06 30 23:46 #

  4. En lustighet: jag har också ivrigt följt Kielos blogg. Folk fortsatte skriva kommentarer under hennes senaste länk till en artikel en tid efter att hon slutat. Sen plötsligt var det någon som undrade vart hon tagit vägen. Det var en lite syrlig anonym kommentator som nämnde boken Våldtäkt och romantik, och konstaterade att Kielos inte pratade om våldtäkt längre (i boken upprepas meningen ”vi måste prata om våldtäkt”, Kielos har fått en del kritik för boken från feministiskt håll och även av våldtagna kvinnor som tagit anstöt av den). Vips så togs bloggen ner… Jag tyckte det var synd att hon inte bemötte kritiken (det var även kvinnor som skrev i kommentarfältet, och det hade ändå varit bra att bemöta dem, tyckte jag då).
    En bloggare är förstås inte tvungen att svara kommentatorerna, och Kielos hade en stor skara, både beundrande och kritisk, som jag antar att det hade varit alltför tidskrävande att svara.
    Tja, ett ord till farväl hade ju sett snyggt ut, men man får ju läsa hennes artiklar på annat håll.

    Comment by Magnus — 2008 06 30 23:55 #

  5. Du kan ju alltid läsa min http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/
    och jag lovar att det handlar inte bara om sport.
    Där finns också många intressanta bilder ur min privata samling +några tagna från annat håll.
    Jag har till och med kommit in på http://www.hallandsbloggen.se
    God läsning till den som vill.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 01 10:24 #

  6. Till Rustan: Ja en farlig kvarnsten men som de borgerliga partierna nu gärna vill att (s) ska vara med dem om att omfamna. ”Leni Björklund tyckte ju så likt”, argumenterar man. ”Även om Bodström satte sig på tvären – utifrån självklara rättsliga principer.”, får man väl tillägga. Se AB: Striden om spionlagen

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2779727.ab

    Om en sån ”kohandel” skulle bli aktuell i FRA-frågan tror jag dock att partiet missbedömer kraften i den liberala opinion som har kommit upp till ytan. Och som också i hög grad finns inom (s). Det här är en fråga där det är viktigt med en bred medborgerlig diskussion och där alla korten ska läggas på bordet för en granskning. En uppgörelse på ”på toppen” mellan gamla och nya makthavare skulle fjärma många från politiken.
    Så jag hoppas att ”det nya (s)” förstår att den tid är förbi då politiker tror att dom kan köra över gräsrötterna i viktiga integritetsfrågor. En domstolsprövning à la USA är ett minimikrav i fall brevhemligheten i vissa fall ska kunna åsidosättas. Särskilt för de nya svenskarna, med rötter i utlandet, får det inte kompromissas med rättssäkerheten, då det ju särskilt handlar om just deras integritet och krav att inte få sina släktingar och vänner exponerade på vaga och enkelt tillyxakade grunder. <Om den heta amerikanska integritetsdebatten ta t ex del av Economist 28/6- 4/7 2008: ”Electronic surveillance . Guarding the guards”

    Comment by Anders Thunberg — 2008 07 01 17:40 #

  7. Hej på kvällskvisten, jag skriver på ett ställe till
    http://www.svenskafans.com/grusplan/halmia
    med vänliga hälsningar ”Blom”

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 01 22:14 #

  8. Till Anders Thunberg. Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (fp) har tydligen fått kalla fötter efter mejlbomningen avseende FRA-lagen. Hamilton verkar vilja få tillstånd en blocköverskridande uppgörelse med (s) när det gäller regelverket kring signalspaningen (Signalspaningen har tydligen varit oreglerad sedan andra världskriget). Borgarna har inte bara gjort sjävmål – utan målat in sig i ett hörn. Min bedömning är att (s) ej vill ta i FRA-lagen med tång före valet 2010. Hålla regeringen Reinfeldt på sträckbänken. Mona Sahlin har sagt om partiet kommer tillbaka i regeringsställning har man för avsikt att riva upp FRA-lagen. Hoppas att det uppstår oheliga allianser mellan ungdomsförbunden när det gäller FRA-lagen. Ungdomar som är ute på nätet, chattar, besöker facebook – daglingen över nationsgränserna kommer ej att acceptera massavlysning. Ungdomsväljarna som är stor grupp om man räknar intervallet 18-24 år kan vända alliansen ryggen i valet 2010. FRA-lagen – ett uttryck för ett storebrorsamhälle. 1984. Bloggarna har flyttat fram sina positoner på demokratins torg (makt är ju som bekant närvaro), som grekarna skapade för ca 2000 år sedan. Det politiska landskapet har förändrats märkbart. En livligare demokrati! Debatten kring FRA-lagen. Enn Kokks blogg är ett bra föredöme. En fd hög chef på FRA sa i tv-rapport häromveckan att Sverige har varit en stormakt när det gäller signalspaning. Han vill att Sverige ska behålla den tätpostionen, läste honom rätt mellan raderna. Underrättelsetjänster inom västmakterna har ju sedan andra världskriget utbytt information mellan varandra ”äpplen mot päron”. Det har säkert varit befogat. På andra sidan fanns den ryska björnen, med starka ramar och vassa klor. Försvarets DC:3 som försvann spårlöst över Östersjön den 13 juni(?) 1952 hade förmodlingen flera uppdragsgivare. Vilka länder? Journalisten Roger Älmeberg har skrivit en bok om DC:3an som försvann. Älmebergs far ingick i besättningen, totalt 8 man. Några av besättningsmännen arbetade för FRA. Aftonbladets ledarskribenten Mats Engström, har idag (2/7) skrivit en intressant artikel om att FRA:s nätverk måste granskas.
    Hälsningar
    Rustan Rydman
    Stockholm

    Comment by Rustan Rydman — 2008 07 02 19:06 #

  9. Till Rustan och andra: Läs bloggen bjornbrum.blogspot.com
    Ska vi verkligen byta upplysningar med såna? Tänk efter! Förutom det moraliska, som är dödsviktigt, ska vi delta i imperiets krig mot tredje världen (den del som har muslimska trosbekännare)? Vad har det med Sveriges säkerhet att göra? Blir den bättre eller sämre? Tänk efter!
    Förkasta FRA-lagen och ordna annan vettig sysselsättning för FRA:s nu 700 anställda och de 200 som står på tur. Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan och ordna vettig sysselsättning också för dem t ex genom att satsa på försvar av Sverige. (Bo Pellnäs avslutar ständigt sin krönika i Kristianstadsbladet med: För övrigt anser jag att Gotland ska försvaras).

    Comment by Sixten Andréasson — 2008 07 02 21:08 #

  10. Katrine skrev visserligen bra ibland men blev ju bara lack när folk som inte röstade på SAP kommenterade.

    Skönare då att skriva i vanlig press så man slipper stå ut med alla ickesossar som kommenterar.

    Comment by Widar Nord — 2008 07 10 23:29 #

  11. Till Widar Nord: Å andra sidan var hon verkligen inte en partigängare i enkel mening; hennes förhållningssätt till socialdemokratin var ofta kritiskt.

    Comment by Enn Kokk — 2008 07 11 8:48 #

  12. Jag vet, fast jag tycker att hon var väl enkelspårig i det här med att socialismen är en god kraft medan högern (”liberaler”) är dumma alternativt onda. Man kan inte argumentera utifrån den uppfattningen annat än med likasinnade, som köper sådant som ”propagandaminister Schillingmann” osv.

    Men ja, hon har skrivit vettiga grejer och ibland är hon klipsk i sin kritik mot Partiet, eller vänstern i övrigt. Jag gillade bl.a. när hon erkände att svensk feminism är helt högervriden, vilket ju tyvärr stämmer.

    Sexualpolitiskt är hon dock en moraltant av den gamla skolan och där blir hon bara förbannad när någon argumenterar emot. Det kommer därför inga argument i sak. Det går överhuvudtaget inte att ha en seriös diskussion om man inte har samma sexuella preferenser, samma sexualmoraliska grundinställning och samma för tillfället mer eller mindre aktiva sexliv som Katrine Kielos själv. Då är inställningen vanligen att man är ond/omoralisk/vulgoliberal och behöver ändra attityd. Varför behöver hon inte förklara eftersom det är ”självklart”.

    Men hon blir nog bättre med åren. Hon är ju inte alls gammal ännu. Boken hon skrev var ju ett litterärt och intellektuellt skämt, men som debutbok utgör den ju därigenom inte alls något ensamt exempel.

    PS. Jag förespråkar inte heller prostitution och jag har inga moraliska problem med den svenska sortens kriminalisering.

    Comment by Widar Nord — 2008 07 30 0:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^