Ante Grundström från Ammarnäs

30 juni 2008 14:58 | Media, Prosa & lyrik | 3 kommentarer

Jag fick just hem midsommarnumret 1945 (nummer 26) av Folket i Bild. Bland artiklarna fanns en av Ernst Manker, ”En nybyggare i fjällen”. Det är en intressant artikel om nybyggarlivet och dess vedermödor. Bland annat innehåller den en bild av en potatisbacke, terasserad ungefär som ett vinberg vid Rhen.

Nybyggaren heter Ante Grundström och sägs vara halvlapp samt dotterson till den lapske prästen Fjellner. Hans hem finns i Ammarnäs.

Namnet Grundström är ju inte så ovanligt, och man kan ju inte av detta efternamn dra slutsatsen att Ante måste ha varit en släkting till Helmer Grundström, som både jag och andra har ägnat mycket intresse här på bloggen. Men så erinrar jag mig, att jag i Aktuellt i politiken (s) publicerade en dikt av Helmer, ”Lilljänta från Ammarnäs”, så några kontakter åt Ammarnäs till måste väl Helmer rimligen ha haft.

Vet någon av dem bland mina västerbottniska och ångermanländska vänner som är hemma på Helmer Grundström, hans släkt och geografi något mer om det här?

3 kommentarer

 1. Till Enn. Jag tvivlar på att HG var släkt med denne Ante. HG var ju, som du vet, född i byn Grundsjö på den ångermanländska sidan av landskapsgränsen (och läns-). Familjen flyttade de två kilometerna till Svanabyn på den lappländska sidan och blev dagsverkstorpare på en udde i Svanavattnet när HG var tre fyra år. Om jag inte minns fel (jag skriver det här på Gotland; nej, inte i Ljugarn) var det HG:s farfar som tog sig namnet Grundström, efter namnet på hembyn.

  Nu ser jag på nätet att Ante G (Anders Vilhelm) var ett av 15 barn till Johan Ivar Jonasson Grundström och hans hustru Anna Antonia, född Fjellner. JIJG var född 1847 i byn Övre Granträsk i Sorsele, en bra bit från Helmers lappmark. Ante G dog tydligen 1942, några år innan den artikel du nämner publicerades i FiB.

  Grundström är, precis som du skriver, inget ovanligt namn i de här trakterna. Jag lyckas inte erinra mej hur dikten om Lilljänta går, minns på sittande fot bara att den handlar om att hon hade blivit med barn. Kanske har HG rimmat på Ammarnäs? Det var inte ovanligt att han använde ortnamn på det sättet. I en dikt låter han Grundsjö rimma på Sundsjö. Någon ort med det senare namnet finns mej veterligen inte i trakten (däremot Sund).

  Comment by HO — 2008 06 30 21:49 #

 2. Till Hans O Alfredsson: Jo, det där med Grundsjö och Svanavattnet mindes jag, och jag trodde själv först inte på något släktsamband, särskilt som ju Grundström inte är något ovanligt namn.

  Men så mindes jag Helmers dikt om Lilljänta från Ammarnäs (som mycket riktigt blev med barn) och greps av tanken på ett möjligt släktsamband. Men du har övertygat mig: Jag var inne på fel spår.

  Comment by Enn Kokk — 2008 06 30 22:51 #

 3. Hej ! Min farssläkt kommer från Arvidsjaur i Norrbottens län. Har även haft studiekamrater från Djursholm i Stockholms län + kollegor med namnet Grundström som bor i Skåne. Din teori om släktskap med nämnde poet är av namnsläktskapet trolitvis ganska osannolikt.

  Comment by Carina Grundström — 2008 12 23 23:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^