Möt Maria Hamberg

27 juni 2008 12:19 | Politik, Prosa & lyrik | 4 kommentarer

Jag skrev för ett tag sen en recension av Maria Hambergs roman ”Greklandssommaren”.

I senaste numret av Ordfront magasin (7-8 2008) intervjuas Maria Hamberg av Maria Küchen:

– Författaren Helmer Grundström (1904-1986) sa att det finns landskap i Sverige som är oskildrade i litteraturen, och den frånvaron av konstnärliga skildringar är en större brist än något annat. Först när de konstnärliga skildringarna finns blir man sedd, och man kan inte se sig själv heller förrän man blir skildrad. Grundströms uppdrag var att skildra ett oskildrat landskap och jag känner att jag också gör precis det.

Hambergs eget oskildrade landskap är Arbetarsverige. Själv har Hamberg långvarig erfarenhet av industriarbete, bland annat från Scania.

Så långt har det alltså gått i Sverige, under några viktiga årtionden proletärförfattarnas förlovade land, att arbetarnas verklighet åter igen framstår som ett oskildrat landskap.

Att Maria Hamberg hämtar sin bild av det glömda Sverige från just Helmer Grundström är intressant. Grundsträm var västerbottning med rötter inne i Ångermanland. Hamberg kommer ursprungligen från Norrgällsta utanför Docksta i Ångermanland. Där hade hennes föräldrar ett litet jordbruk: sju hektar jord, sex kor, lite skog. I båda fallet rörde det sig om bygder långt borta från metropolerna och deras urbana kulturliv.

4 kommentarer

 1. Ja, är det inte märkligt hur kringelikrokarna och slumpen för oss samman! Jag skrev en liten text om Dorotea på min blogg http://s-info.se/page/blogg.asp?id=1750&blogg=24401, som ändå är ett levande bevis för hur Dorotea finns i världen och världen i Dorotea. Att jag vägleds av Woody Guthrie gör väl inte saken sämre. Det enda jag är lite osäker på är om den slutraden verkligen finns?

  Comment by Anders Nilsson — 2008 06 27 17:20 #

 2. Till läsarna: Använd er av den länk Anders Nilsson har i sin kommentar – ni kommer att hitta en jättefin text.

  Comment by Enn Kokk — 2008 06 27 18:45 #

 3. Till Anders Nilsson. This land is my land… ja du vet ju vad Helmer Grundströms diktsamling från 1939 heter, den som han slog igenom med och som han själv räknade som sin första, tio år efter debuten. Och du vet ju hur hans Doroteasången inleds, den som numera finns huggen i sten på torget framför kommunhuset: ”Detta är det land där du hör hemma/detta är det land där du skall bo”. Och så vidare. Själv tyckte ‘n Helmer på ålderns höst att den är ”sentimental”.

  Lasse Kroijk, hette han inte så (Lars Kroijk), Jeremias lillbrorsa i Borga? Honom träffade jag ett par gånger, bland annat då vi fick bo i hans lilla stuga alldeles intill Hotell Borgafjäll, och han och Jeremias visade oss ett läger med lappkåtor på ett berg nära byn. Länge sedan, länge sedan.

  Comment by HO — 2008 06 27 20:30 #

 4. Metaforen fördjupas. Jodå det stämmer. Jeremias Krojk kom alltid hem till oss när han var nere på samhället. Han var ju ganska kort så när han satt i fåtöljen så dinglade han med benen. Vi ungar tyckte han var spännande eftersom han alltid hade kolten på när han kom. De bodde väl egentligen i Subme/Storjola västeränden av sjön. Vi gick alltid upp till kåtan på kalfjället (en 7-8 km) förbi det lapplägret som du talar om. Det var ju sommarviste tror jag, och kåtan uppe på kalfjället användes bara vid renskiljningen. Det var länge sedan jag var däruppe, jag antar att det har mest intresse för arkeologin idag.

  Du verkar bevandrad i Dorotea-historia. Har du några band dit?

  Comment by Anders Nilsson — 2008 06 28 1:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^