Sommar i P1 med Lennart Käll

7 juli 2017 18:25 | Media, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Dagens sommarvärd, Lennart Käll, är entreprenör – i programmet möter vi honom främst som VD (sedan 2011) i Svenska spel.

Jag är egentligen inte särskilt intresserad av vare sig entreprenörer eller av spel i syfte att vinna pengar, inte heller av den här mannens närmast maniska dragning till idrottsliga övningar där man ska bevisa sin egen prestationsförmåga. Fast på den senare punkten lärde han sig uppenbarligen en läxa, när han släpade med den allt för unge sonen som deltagare i ett cykellopp, som sonen uppenbarligen inte orkade med.

Den här prestationsfixeringen har uppenbarligen spelat honom ett annat spratt, fast den gången handlade det om relationen till en dotter: Dottern kom hem med en teckning från dagis, och på bilden fanns hustrun och barnen men inte han själv. När han frågade varför sa hon, att han ju var på jobbet.

Under de tidiga åren i skolan gick det inte så bra för honom, eftersom han både hade svårt att hänga med och att sitta still – det senare ledde till och med till utvisning ur klassrummet. Han beskriver sig själv som kvick i munnen men bråkstake. Själv tror han, att en viktig förklaring till det här är att han är född sent på året och således var mycket yngre än klasskamraterna, men det kan ju faktiskt också ha att göra med medfödda eller tidigt förvärvade personlighetsdrag.

Det här försökte han sen kompensera genom dels idrottsliga prestationer, dels genom att som scout praktisera ledarskap.

Han beskriver sig själv som full av revanschlust.

Så långt är Lennart Källs självbeskrivning kanske mer lärorikt än han hade avsett, men ett riktigt intressant program blir hans ”Sommar” först i sitt huvudtema, det kriminella frihetsberövande han utsattes för 2016.

En morgon när Käll skulle åka bil till jobbet – hans hem fanns på Ekerö – var vägen en bit fram blockerad av en annan bil, men lite irriterad lyckades han ändå vända bilen och ta en annan väg; han trodde då att det kunde röra sig om ett vägarbete. Men det här upprepades en kommande morgon, och den här gången blockerades också vägen bakom honom av en annan bil. Ut ur den första bilen kom en man med en pistol riktad mot honom, och eftersom hans bildörr var låst, krossade den pistolbeväpnade mannen helt sonika med en hammare bilrutan, sträcker in handen och öppnar dörren. Han tvingas under pistolhot att lägga sig ner på golvet och får händerna låsta med tejp.

Den pistolbeväpnade, med omaskerat ansikte, förbjuder Käll att titta på honom och förklarar: ”Du är VD på Svenska spel, och nu ska du få betala för vad du har gjort mot min familj.” Han ligger där på bilgolvet, rädd och undrande över vad han anses ha gjort.

Han tvingas över i baksätet, och bilen startas. Så småningom får han veta vad det handlar om: Den pistolbeväpnades pappa har spelat bort allt familjen hade genom att aldrig kunna sluta satsa, trots att de förväntade vinsterna uteblev. Nu ska VDn för Svenska spel få sona för detta genom att betala – den pistolbeväpnade vill ha Källs bankkod.

När Käll säger sig inte minnas koden och hänvisar till ett papper i bilen men detta papper inte heller visar sig innehålla något nummer, lösgör pistolmannen med visst besvär den hoptejpade Käll men hotar även hans familj om Käll kontaktar polisen. Den summa han vill ha är 2,9 miljoner.

Käll rusar efter att ha blivit lämnad till en granne och ber dem ringa polisen. Därefter rusar han hem, trycker på överfallsknappen och skriker: ”Ni måste ut!”.

Polisen anländer i flera bilar, och Käll illustrerar också det som hade hänt med ett radioreferat.

Och dagen efter grips flera personer, bland dem den man som har hotat Käll.

Det blir så småningom rättegång, och man kan ju förstå att Käll, som får lov att leva under polisskydd hemma, inte är nöjd med långsamheten i rättsapparaten – det tar orimligt lång tid innan gärningsmannen buras in. Själv tvingas han dagligen kolla en övervakningskamera och kolla bilen. Allt det här leder till mardrömmar och besök hos psykolog.

Men trots hans redogörelse för Svenska spels skärpta åtgärder mot spelmissbruk ser jag ändå risker med den här verksamheten, även om Käll förmodligen har rätt i att den speldjävul som tar oss i besittning aldrig kommer att kunna besegras.

Den musik Käll spelar i sitt ”Sommar” är ofta rytmisk och dansant, ibland också knuten till hans sommartema (”Wall Street Shuffle”). Bland dem han spelar finns Aerosmith, Kleerup – är hans ”Så länge skutan kan gå” verkligen den bästa taubetolkningen? – Guns ‘N Roses, The Beatles (”Help!”) och Madonna och Justin Timberlake. Själv tyckte jag det var roligast att åter få höra Kim Larsen med ”Hva gør vi nu lille du?”.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^