Hätila ragulpr på fåtskliaben, Anna!

13 juni 2017 18:10 | Barnkultur, Mat & dryck, Prosa & lyrik, Trädgård, Ur dagboken | 2 kommentarer

Birgittas dotter från hennes ungdomsäktenskap, Anna, fyller 56 i morgon, den 14 juni, men vi firade henne redan i måndags, eftersom hon var i Öregrund söndag-måndag för att hjälpa sin mamma i trädgården.

Det här födelsedagsfirandet följde det mönster som gäller i vår familj. Köksbordet dukades fint: På det stod en smörgåstårta komponerad av Birgitta, och vid Annas plats fanns två nyplockade buketter, en från Birgitta och en från mig, min i blått och lila.

När bordet var dukat för födelsedagsfrukost, tog vi våra paket och tågade in till Anna sjungande den sång som är födelsedagssång i den dahlska familjen, ”Röda små smultron”.

Av Birgitta fick Anna dels stövlar lämpade för trädgårdsarbete, dels ett par skyddsbyxor som förhindrar olyckor vid användande av motorsåg. Av mig fick hon en uppsättning muggar med motiv ur Tove Janssons muminvärld.

Det är syrentid här i Öregrund, så i min bukett fanns kvistar av bondsyrener i full blom.

Tidigt lärde jag mig älska den här dikten ur Werner AspenströmsLitania” från 1952:

Bondsyrener

Första sommardagen och syrener:
skamsna vänder sig byborna bort,
ännu inte vana vid det sköna.
I mörkningen smyger de ut,
bryter fumligt några kvistar.

Fast själv plockade jag alltså min födelsedagsbukett på morgonen.

(Och för er som inte är så förtrogna med A A MilnesNalle Puh”: Formuleringen jag använder i rubriken plitades ner av Uggla på det födelsedagskort som Nalle Puh skulle ge till I-or på hans födelsedag.)

Suomi/Finland: Samtliga sannfinländska ministrar och större delen av partiets riksdagsledamöter bildar egen grupp. Fortsätter i regeringen

13 juni 2017 15:45 | Politik | Kommentering avstängd

Regeringskrisen i Finland fick en överraskande lösning: 22 sannfinländska riksdagsledamöter (av sammanlagt 37) bildar en egen riksdagsgrupp, Uusi vaihtoehto (Nytt alternativ). Simon Elo blir ordförande för den nya riksdagsgruppen och Tiina Elovaara vice ordförande.

Förre ordföranden för Perussuomalaiset (Sannfinländarna) Timo Soini blir, liksom partiets övriga ministrar, medlemmar i det nya partiet, och statsminister Juha Sipilä (Suomen Keskusta, Centern) har redan meddelat, att regeringen består i sin hittillsvarande skepnad.

Ska Nytt alternativ sedan kunna ställa upp i nästa val, måste man dess förinnan kunna bygga upp också en partiorganisation – dock kan ju grunden läggas genom att sannfinländska partiorganisationer beslutar sig för att gå över till det nya partiet och delar av de organisationer som behärskas av Jussi Halla-ahos anhängare ansluta sig till det nya partiet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^