Eesti/Estland: Den nye ledaren i IRL kräver förändringar av regeringens politik

2 juni 2017 23:11 | Politik | Kommentering avstängd

Den estniska regeringen är en trepartikoalition, bestående av det i vissa sakfrågor vänsterlutande mittenpartiet Keskerakond (Centerpartiet), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) och så det konservativa och etnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika).

IRL har haft det motigt under senare tid, i vissa mätningar legat under femprocentsspärren, så det är föga förvånande att partiet under sin kongress nyligen valde en ny ledare, Helir-Valdor Seeder.

Han startade sitt nya uppdrag ganska försiktigt, men han har nu politiskt utmanat de båda andra regeringspartierna, delvis också lyckats.

Bland annat har han fått regeringen att backa från två överenskomna skattehöjningar; dock blir sockerskattehöjningen kvar. Han har också lyckts värna ett slags sambeskattningssystem.

Ingen lösning har ännu nåtts i fråga om IRLs förslag att avstå från den 2,5 procentiga löneökning Socialdemokraterna vill ge regeringstjänstemän.

Eesti/Estland: En est tar över den avgångne ryske ministerns post

2 juni 2017 22:39 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har nyligen berättat om den estniske regionalministern, Mihhail Korb, har tvingats avgå efter att inför rysk publik – han är själv ryss – ha sagt, att han personligen inte stöder Estlands NATO-medlemskap.

Ordföranden i det parti Korb är medlem i, Keskerakond (Centerpartiet), Jüri Ratas, som även är statsminister, föreslår nu som Korbs efterträdare Jaak Aab. Han har bland annat varit partisekreterare, tidigare även socialminister och är i motsats till sin företrädare i regeringen est.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^