En bra amerikansk film om miljö och jämställdhet

6 juni 2017 21:14 | Film, Politik | Kommentering avstängd

Erin Brockovich, känd genom en prisbelönt film (Oscar till huvudrollsinnevaren, Julia Roberts) lyckades, trots att hon saknade juridisk utbildning, vinna en juridisk process mot Pacific Gas and Electric Company 1993.

Hon blev, således spelad av Julia Roberts, ännu mer känd genom Steven Soderberghs (regi) film ”Erin Bockovich” (2000) med manus av Susannah GrantEd Lachmans foto är också värt att nämnas.

Vi möter Erin Brockovich som ensamstående trebarnsmamma – tidigare gift med två olika män – och nu arbetslös med ont om pengar. Och eftersom hon saknar högre utbildning och inte har några betyg från tidigare anställningar, går hon på pumpen när hon söker jobb, i den här historiens början på ett advokatkontor drivet av Ed Masry (Albert Finney). På vägen hem råkar hon ut för en fortkörande bil och drabbas av en bilolycka med en lättare nackskada som följd. Så hon återvänder till advokatens kontor och ber om assistans. Han ser det här som ett lättvunnet fall och åtar sig uppdraget. Men sen, vid domstolsförhandlingen, beter sig Erin överilat och får domaren och juryn mot sig.

Advokaten vill inte anställa henne nu heller, men en dag finner han henne på sitt kontor, där hon har inbillat den övriga personalen att hon har fått jobb där. Och efter en stunds argumentation går han till slut med på att anställa henne för minimilön.

Problemet med ungarna får sin lösning på ett alldeles speciellt sätt. Det hela börjar med att hon skäller ut en granne, tatuerad och långhårig och ägare till en störande Harley Davison. Men den här grannen, George (Aaron Eckhart), på deltid (när han har lust eller behöver pengar) rörmokare, fattar tycke för henne och söker kontakt, först utan gensvar – men sen, när hon en dag har glömt bort ungarna, hittar hon dem hos honom: De har fått mat, och de två äldsta spelar kort med honom. Och så tänds en gnista mellan dem.

På jobbet på advokatkontoret får hon bland annat plocka fram papper ur arkivet och råkar då en dag hitta några som väcker hennes nyfikenhet – de gäller formellt tvister om mark, men hon ser också ett samband av annat slag. Och efter ett eget besök på platsen och samtal med några berörda inser hon, att det i det aktuella området finns en mängd familjer vars medlemmar, bland dem barn, har råkat ut för farliga åkommor, allt från näsblod till cancer; några har också dött. Hon har kommit en gigantisk miljöskandal på spåren.

Så Erin börjar samla in fakta att användas i en process mot det ansvariga företaget, tar sig också olovandes in på dess inhägnade område och tar där prover för att bevisa dess miljöbrott.

Rätten beslutar ta upp ärendet, men företaget kontrar med att vilja behandla varje enskilt fall (av sammanlagt oerhört många) för sig – förfar man så, kan det ta åratal att gå igenom samtliga, och en stor del av dem som är berörda kommer aldrig eller i rimlig tid att få några pengar. Företaget försöker komma undan billigt genom att erbjuda en klumpsumma på 20 miljoner dollar för förlikning.

Trassel uppstår också när Masry försöker minska sin ekonomiska risk genom att knyta ytterligare en advokatbyrå till det här fallet. Dess representanter behandlar den juridiskt outbildade Erin som okunnig eller luft, men hon sätter dem på plats genom att vid ett test visa sig kunna av dem valda fall in i detalj.

Och genom närmast omänsklig flit får hon även ihop ett gemensamt krav, underskrivet av de 90 procent av de berörda som företaget kräver. Under en av de här räderna träffar hon, när hon lugnar ner sig på en bar, en man som – precis som hon har anat – har spanat in henne, men det visar sig också, att han har kunskap som slutligt kommer att kunna fälla företaget. Han har själv jobbat på det aktuella företaget och där fått i uppdrag att förstöra dokument, som bevisar företagets skuld. Men det har han inte gjort; de finns kvar eftersom en kusin till honom nyligen dog på grund av företagets miljöslarv, och hon får dem av honom.

Så domaren beslutar i slutförhandlingen att bötfälla företaget på 333 miljoner dollar att fördelas mellan offren.

Efteråt får Erin av Ed ersättning för sitt arbete med det här fallet, och han verkar varna henne för att han har ändrat den utlovade summan. Hon tror först att han menar att hon kommer att få mindre än det han hade lovat, men det visar sig, att han i själva verket har höjt summan till 2 miljoner dollar.

All tidskrävande slit med det här fallet har inneburit, att hon har försummat den relation hon har haft med George, och i besvikelsen över detta har han till slut lämnat henne och hennes barn. Men i slutet av filmen får vi en hint om att han återvänder.

Cameo (det vill säga ett kort gästspel av en verklig gestalt): Den verkliga Erin Brockovich spelar en roll som servitris.

Danmark: Socialdemokratiet åter obestridligt störst

6 juni 2017 16:33 | Politik | 2 kommentarer

Vi utgår som vanligt från resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Den 4 juni publicerades en mätning från Voxmeter, gjord för nyhetsbyrån Ritzau:

Socialdemokratiet 27,2 procent
Radikale Venstre 6,0 procent
Socialistisk Folkeparti 5,2 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 6,5 procent
Venstre 17,2 procent
Dansk Folkeparti 17,4 procent
Konservative Folkeparti 4,0 procent
Liberal Alliance 5,9 procent
Nye Borgerlige 0,9 procent

Här ligger Socialdemokratiet åter över sitt valresultat.

På den borgerliga sidan har fortfarande Dansk Folkeparti högre stöd än Venstre, men övertaget är inte stort.

Ritzaus Index – en sammanvägning av ett antal någorlunda färska mätningar – ger då följande resultat:

Socialdemokratiet 27,1 procent
Radikale Venstre 5,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,6 procent
Enhedslisten 8,6 procent
Alternativet 5,9 procent
Venstre 17,9 procent
Dansk Folkeparti 18,0 procent
Konservative Folkeparti 4,1 procent
Liberal Alliance 6,0 procent
Nye Borgerlige 1,4 procent

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^