Norge: Fremskrittspartiet ökar

1 juni 2017 23:52 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt med stortingsvalet 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man just nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

Ytterligare en mätning publicerade den 1 juni:

Norstats mätning gjordes under perioden 23-29 maj för Vårt Land.

Høyre 22,7 procent (- 1,6 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Fremskrittspartiet 15,9 procent (+ 4,2)
Venstre 3,1 procent (+ 1,0)
Kristelig Folkeparti 4,2 procent (- 0,1)
Senterpartiet 12,5 procent (- 0,3)
Arbeiderpartiet 31,0 procent (- 1,6)
Sosialistisk Venstreparti 3,4 procent (- 1,1)
Rødt 1,7 procent (- 1,6)
Miljøpartiet De Grønne 2,9 procent (- 0,1)

Enligt den här mätningen går det bakåt för samtliga partier på den rödgröna sidan men också för regeringsledande Høyre. Det enda parti som gör ett markant lyft är Fremskrittspartiet. SV hamnar liksom MDG och som vanligt Rødt under spärren, så också liberala Venstre. Och Kristelig Folkeparti ligger nära den.

Suomi/Finland: Presidenten ser ut att bli omvald

1 juni 2017 21:05 | Politik | Kommentering avstängd

I Finland genomförs presidentval vart sjätte år. Sist, 2012, valdes Sauli Niinistö till den här posten, och vid det presidentval som kommer att hållas 2018 (fjärde söndagen i januari) kommer han att ställa upp för en ny period.

Han har mycket goda chanser att bli omvald: I en färsk undersökning från Taloustutkimus för Ilta-Sanomat förklarar hela 72 procent att de skulle rösta för återval av Niinistö. Den här gången har Niinistö också deklarerat, att han inte kandiderar specifikt för sitt gamla politiska parti, högerpartiet Kokoomus (Samlingspartiet), utan som oberoende.

Övriga kandidater kan naturligtvis komma att få ökat stöd, men i den aktuella undersökningen är stödet för dem som än så länge har nominerats av sina partier mycket lågt. Pekka Haavisto från Vihreä Liitto (Gröna förbundet) kommer tvåa med ett stöd på 12 procent. Matti Vanhanen från Suomen Keskusta (Centern) samlar 3 procent och Merja Kyllönen från Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) 2 procent.

I Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet) fanns det förslag om att förra partiledaren Jutta Urpilainen skulle utses till partiets kandidat, men hon har meddelat, att hon inte ställer upp.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^