Suomi/Finland: Presidenten ser ut att bli omvald

1 juni 2017 21:05 | Politik | Kommentering avstängd

I Finland genomförs presidentval vart sjätte år. Sist, 2012, valdes Sauli Niinistö till den här posten, och vid det presidentval som kommer att hållas 2018 (fjärde söndagen i januari) kommer han att ställa upp för en ny period.

Han har mycket goda chanser att bli omvald: I en färsk undersökning från Taloustutkimus för Ilta-Sanomat förklarar hela 72 procent att de skulle rösta för återval av Niinistö. Den här gången har Niinistö också deklarerat, att han inte kandiderar specifikt för sitt gamla politiska parti, högerpartiet Kokoomus (Samlingspartiet), utan som oberoende.

Övriga kandidater kan naturligtvis komma att få ökat stöd, men i den aktuella undersökningen är stödet för dem som än så länge har nominerats av sina partier mycket lågt. Pekka Haavisto från Vihreä Liitto (Gröna förbundet) kommer tvåa med ett stöd på 12 procent. Matti Vanhanen från Suomen Keskusta (Centern) samlar 3 procent och Merja Kyllönen från Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) 2 procent.

I Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet) fanns det förslag om att förra partiledaren Jutta Urpilainen skulle utses till partiets kandidat, men hon har meddelat, att hon inte ställer upp.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^