I en lek- och låtsasvärld

23 maj 2017 22:32 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Barbro Lindgrens (text) och Camilla Engmans (bild) bilderbok ”Vi leker att vi är pippifåglar” (Rabén & Sjögren, 2013) har av innehållet och de korta texterna att döma ganska små barn som målgrupp. De två barn som leker låtsaslekar uppfattar jag som pojkar, vilket också bekräftas av meningen ”Vi är bröder låssas vi”. Men Engman tecknar dem så könsneutralt, att små flickor man läser den för också kan identifiera sig med dem.

Fast utrustade med två fjädrar var, en i vardera handen, leker de att de är pippifåglar.

De två människobarnen, nu tecknade som fåglar, flyger och störtdyker, tar sig ända upp bland molnen. Därifrån vet de inte hur de ska hitta hem. Dessutom dyker det upp farliga örnar, som de måste flyga ifrån, och när en örn ändå kommer hotande nära, får den en stjärnsmäll av den ena ”fågeln”. Vilket leder till en tävling om vem som har de starkaste musklerna.

Nu närmar de sig marken, och då kommer nästa infall: ”Nu kommer mörkret låssas vi. VAR BOR VI? VAR BOR VI?” Dess värre börjar också bensinen ta slut, för det här är fåglar som går på bensin.

Där nere ser dom mamma och pappa – fast föräldrarna ser ju ut som tant Sveas höns – men pappan är förstås tupp. När de landar på taket på hönshuset, blir pappa tuppen så paff att han ramlar omkull rakt på en kopannkaka, det vill säga en stor blaffa koskit, och likadant går det för mamma hönan.

Slutkonklusion: ”Det gör väl ingenting, sen kan dom ju bada.”

Eesti/Estland: Nye IRL-ledaren börjar tala ur skägget

23 maj 2017 16:23 | Politik | Kommentering avstängd

Nyligen valdes, med knapp majoritet, Helir-Valdor Seeder till ny partiledare för det nationalkonservativa estniska partiet Isamaa ja Res Publica Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publica).

IRL ingår i en regeringskoalition, som i övrigt består av Keskerakond (Centerpartiet) och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet). I den här regeringen står IRL utan tvekan längst till höger.

IRL kämpar i dag med mycket låga opinionssiffror, under eller strax över 5-procentsspärren, och många undrar förstås vad partiet under sin nye ledare tänker göra för att locka till sig fler väljare.

Nu har Seeder (det estniska ordet för Ceder) gjort en del markeringar, som förmodligen väcker oro hos de båda andra regeringspartierna. Bland det han föreslår för att stärka budgeten finns neddragningar av utlovade ökningar av lönerna till regeringstjänstemännen och, lite mer opreciserat, en större återhållsamhet med offentliga utgifter. Seeder säger vidare att hans parti instämmer i näringslivets kritik mot höjda skatter och avgifter och att IRL i Riigikogu (Riksdagen) inte kan stödja sådana förslag fastän regeringen tidigare har fattat principbeslut om dem.

Samtidigt gör Socialdemokraternas partiledare Jevgeni Ossinovski, till lika minister för hälsovård och sysselsättning, på sitt partis hemsida ett stort nummer av ett principbeslut han den 14 april fick igenom i regeringen: Hälsovården tillförs 215 miljoner euro (2018 37 miljoner + 2019 49 miljoner + 2020 53 miljoner + 2021 76 miljoner. Han nämner då särskilt att de kostnader ålderspensionärerna drar på det här området helt ska finansieras över statsbudgeten.

Seeder nämner inte just den här expansionen, men man anar att det pågår en dragkamp inom regeringen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^