Eesti/Estland: Nye IRL-ledaren börjar tala ur skägget

23 maj 2017 16:23 | Politik | Kommentering avstängd

Nyligen valdes, med knapp majoritet, Helir-Valdor Seeder till ny partiledare för det nationalkonservativa estniska partiet Isamaa ja Res Publica Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publica).

IRL ingår i en regeringskoalition, som i övrigt består av Keskerakond (Centerpartiet) och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet). I den här regeringen står IRL utan tvekan längst till höger.

IRL kämpar i dag med mycket låga opinionssiffror, under eller strax över 5-procentsspärren, och många undrar förstås vad partiet under sin nye ledare tänker göra för att locka till sig fler väljare.

Nu har Seeder (det estniska ordet för Ceder) gjort en del markeringar, som förmodligen väcker oro hos de båda andra regeringspartierna. Bland det han föreslår för att stärka budgeten finns neddragningar av utlovade ökningar av lönerna till regeringstjänstemännen och, lite mer opreciserat, en större återhållsamhet med offentliga utgifter. Seeder säger vidare att hans parti instämmer i näringslivets kritik mot höjda skatter och avgifter och att IRL i Riigikogu (Riksdagen) inte kan stödja sådana förslag fastän regeringen tidigare har fattat principbeslut om dem.

Samtidigt gör Socialdemokraternas partiledare Jevgeni Ossinovski, till lika minister för hälsovård och sysselsättning, på sitt partis hemsida ett stort nummer av ett principbeslut han den 14 april fick igenom i regeringen: Hälsovården tillförs 215 miljoner euro (2018 37 miljoner + 2019 49 miljoner + 2020 53 miljoner + 2021 76 miljoner. Han nämner då särskilt att de kostnader ålderspensionärerna drar på det här området helt ska finansieras över statsbudgeten.

Seeder nämner inte just den här expansionen, men man anar att det pågår en dragkamp inom regeringen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^