Eesti/Estland: Rysk minister tvingas avgå

26 maj 2017 22:35 | Politik | Kommentering avstängd

Keskerakond (Centerpartiet), som de flesta ryssarna i Estland röstar på, har för att manifestera sitt intresse för landets ryssar utsett två ryssar till ministrar, men den ene av dem, Mihhail Korb (i Estland tillämpas estnisk stavning av ryska namn), regionalminister sen 22 november 2016, avgick den 24 maj 2017. Det hette att han avgick frivilligt, men i realiteten har den centerpartistiske statsministern med all sannolikhet tvingat honom att lämna regeringen.

Bakgrunden är följande:

Den 23 maj talade han för rysk publik i Haapsalu. Hur orden exakt föll är inte helt klart, men Korb tycks ha sagt, att han inte stöder Estlands medlemskap i NATO. Och eftersom regeringen är för landets NATO-medlemskap, bedömde säkert centerdelen av regeringen, bland dem statsministern/partiledaren Jüri Ratas, det här uttalandet som farligt för det ledande regeringspartiet – oron för den store grannen i öster har ju under senare tid ökat bland esterna.

Men skadan har naturligtvis redan skett, till och med innan också det här kom: I den senaste opinionsmätningen sjönk stödet för Centern just i den estniska delen av befolkningen i det rysstäta Tallinn.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^