Eesti/Estland: Krisande IRL har valt ny partiledare

17 maj 2017 15:40 | Politik | Kommentering avstängd

Det kristna, socialkonservativa och estnationalistiska partiet IRL, Isamaa ja Res Publika Liit, har under den gångna veckohelgen genomfört en partikongress för att välja ny partiledare och även ny partiledning, sedan den sittande partiordföranden, Margus Tsahkna, hade meddelat, att han ville lämna sin post. IRL, förr ett av de större partierna i Estland, befinner sig i svår kris, inte minst efter inträdet i den nya vänster-centerregeringen, som är en koalition mellan Keskerakond (Centerpartiet), Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet) och alltså IRL, som i den senaste väljarsympatiundersökningen var nere på rekordlågt stöd, under femprocentsspärren.

Det fanns två kandidater till posten som partiledare i IRL, Helir-Valdor Seeder och Kaia Iva, fram till kongressen vice ordförande i partiet. Den här kampen vann Seeder med 322 röster mot 304 för Iva. Segermarginalen var således mycket liten, vilket vittnar om att de inre motsättningarna i partiet långt ifrån är övervunna.

Jag har noterat att Seeder är för IRLs fortsatta deltagande i den sittande regeringen (med mitten-vänster-prägel), men trots ivrigt sökande på nätet har jag i övrigt inte hittat just något med vars hjälp jag skulle kunna precisera hans politiska/ideologiska profil. Han talar ganska allmänt om att partiet i nuvarande läge måste arbeta systematiskt för att vinna tillbaka de väljargrupper som har gått förlorade.

Seeder har regeringserfarenhet, senast från posten som jordbruksminister.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^