Norge: Fremskrittspartiet växer på bekostnad av Høyre. Senterpartiet på rekordnivå och liberala Venstre under spärren

31 mars 2017 13:33 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt med stortingsvalet 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig nu sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

Den mätning Norstat har gjort för Vårt Land bekräftar att Senterpartiet nu ligger på en mycket hög nivå och faktiskt fortsätter att öka. Norstats undersökning gjordes 21-27 mars och publicerades den 30 mars.

Høyre 20,6 procent (- 3,2 procentenheter jämfört med föregående mätning i samma serie)
Fremskrittspartiet 15,8 procent (+ 2,6)
Venstre 2,7 procent (- 1,2)
Kristelig Folkeparti 4,5 procent (- 0,9)
Senterpartiet 14,3 procent (+ 3,4)
Arbeiderpartiet 30,8 procent (- 0,4)
Sosialistisk Venstreparti 5,0 procent (+ 1,5)
Rødt 2,5 procent (- 0,7)
Miljøpartiet De Grønne 2,5 procent (- 0,2)

Arbeiderpartiet är tillbaka på sin usla nivå från valet 2013, medan Sosialistisk Venstreparti nu ligger över sitt valresultat.

Av regeringspartierna tappar Høyre mycket och ligger på en för partiet mycket låg nivå, medan regeringskollegan Fremskrittspartiet ökar.

För regeringens trognaste stödparti, liberala Venstre, ser läget ganska dystert ut.

Och för Miljøpartiet De Grønne är läget oförändrat dystert.

Men MDG skulle, liksom Venstre och Rødt, få var sitt mandat lokalt i Oslo, där de här partierna är starkare än i landet över lag.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^