Danmark: Lars Løkke Rasmussen kostade Venstre inemot 180.000 röster

22 mars 2017 22:18 | Politik | Kommentering avstängd

Det borgerliga, regeringsledande partiet Venstre tappade nära 180.000 röster i det senaste danska valet. Bakgrunden är det jag tidigare har skrivit om, statsministerns berikande av sig själv, till exempel lyxresor på skattebetalarnas bekostnad.

Den här slutsatsen drar två valforskare, Rune Stubager och Kasper Møller, i sin bok ”Oprør fra udkanten – Folketingsvalget 2015”, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Norge: Senterepartiet åter uppåt

22 mars 2017 20:39 | Politik | Kommentering avstängd

Vi börjar som vanligt med stortingsvalet år 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget. Kristelig Folkeparti verkar som villkor för att byta block ha, att Arbeiderpartiet överger SV som koalitionspartner och i stället väljer att samarbeta med, som nu, Senterpartiet och, som ny samarbetspartner, KrF.

Miljøpartiet De Grønne, som i princip är blockneutralt, befinner sig nu sedan lång tid tillbaka under fyraprocentsspärren.

InFact har för – OBS! – Senterpartiet gjort en undersökning enligt vilken Senterpartiet inte bara når sin högsta nivå sedan valet 1997 utan också ännu högre än i tidigare redovisade undersökningar. Undersökningen är daterad 21 mars.

Høyre 20,1 procent
Fremskrittspartiet 11,1 procent
Venstre 4,3 procent
Kristelig Folkeparti 5,1 procent
Senterpartiet 14,3 procent
Arbeiderpartiet 33,7 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,2 procent
Rødt 2,7 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,7 procent

De här resultaten skiljer sig ganska mycket från dem i andra mätningar, så det är bäst att avvakta fler, innan det är dags att dra några säkra slutsatser.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^