Titta Max!

15 mars 2017 17:59 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Författaren Barbro Lindgren och illustratören Eva Eriksson hör till de riktigt stora inom svensk barnkultur, och när de – som i bilderböckerna om Max – samarbetar, blir de näst intill oslagbara. De här böckerna är skrivna på ett slags reducerat barnspråk, vars mening dock är mycket tydlig, särskilt mot bakgrund av de uttrycksfulla och komiska bilderna.

Tre av deras gemensamma verk finns återutgivna i samlingsvolymen ”Max favoriter” (Rabén & Sjögren, 2016).

Max blöja” utgavs ursprungligen 1981. Max har blöja men vill hellre kissa på golvet, så när husets vovve passligt nog kommer, sätter Max blöjan på hunden. Sen kissar Max på golvet och vovven i blöjan – fast det kommer så mycket att det läcker ut på golvet även i hundens fall. Men då kommer mamma och är milt talat förbannad på båda. Så Max försöker göra allt gott igen genom att torka upp på golvet. Och får förstås en ny blöja.

Max napp” kom 1994. I den gå Max ut, sugande på sin goda napp. Vovven vill också gärna prova nappen, men det får den inte. Och inte kissen heller. Men så kommer ankan och snor helt enkelt nappen. Då smäller Max till ankan så att den i häpenheten tappar nappen. Men ankan blir arg och jagar Max, som flyr med nappen i munnen.

Max lampa” gavs ut 1982. I den vill Max nå sin taklampa, som har fin skärm. Så han sätter en pall framför stolen och klättrar därifrån upp på bordet. Men han når ändå inte lampan utan ramlar i stället ner på golvet. Där ligger han och skriker åt den dumma lampan – tills han upptäcker att han har fått ett sår på knäet och i stället börjar gråta. Men då kommer mamma med plåster. Och så slutar historien med ”Nu Max bra”.

Under mina år som chefredaktör för Aktuellt i politiken (s) recenserade jag bland mycket annat också barnböcker och sparade då några av de bästa till en översikt över julens bästa barnböcker.

Pekboksavsnittet i julnumret, nummer 20 1981 avslutades med en kortrecension av de två allra första Max-böckerna, båda utgivna samma år:

”Men det bästa har jag sparat till sist. Själsfränderna Barbro Lindgren (text) och Eva Eriksson (bild) har med ”Max bil” och ”Max kaka” (Rabén & Sjögren) åstadkommit två vansinnigt roliga böcker för små barn. Att ställas in raden av barnklassiker!”

I julnumret, nummer 21 1982, fanns också en barnboksöversikt, där jag bland annat prisade tre under året utgivna Max-böcker:

”Men jämfört med dem (och med alla andra böcker för riktigt små barn) är Barbro Lindgrens (text) och Eva Erikssons (bild) böcker om Max (Rabén & Sjögren) fullkomligt vidunderliga. De har dessutom fått en extra komisk dimension av att de – på begäran av någon pedagogisk tokdjävel – har försetts med dels babyspråk, dels översättning till grammatikaliskt riktig svenska. ”Kissen leker bollen” respektive ”Kissen leker med bollen” och så vidare. ”Max lampa”, ”Max boll” och ”Max balja” tävlar med varann om drastisk humor, rolig handling och prickäker text (”Max kaka badar baljan”).”

Den åldersrekommendation förlaget vid något tillfälle har utfärdat är från ett år.

Men jag som snart är 80 har lika stort utbyte av de här böckerna, och jag tror inte att det beror på tilltagande åldersgaggighet.

Danmark: Nye Borgerlige tar väljare från Dansk Folkeparti

15 mars 2017 13:45 | Politik | Kommentering avstängd

Vi utgår som vanligt från resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Den 8 mars publicerades en mätning från Wilke, gjord för Jyllands-Posten. Den här mätningen kom alltså egentligen en dag före den mätning från Gallup, som jag redan har publicerat.

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 5,8 procent
Socialistisk Folkeparti 5,3 procent
Enhedslisten 8,4 procent
Alternativet 6,3 procent
Venstre 17,4 procent
Dansk Folkeparti 16,6 procent
Konservative Folkeparti 5,3 procent
Liberal Alliance 6,2 procent
Nye Borgerlige 3,4 procent

Enligt den här mätningen låg Socialdemokratiet exakt på sitt valresultat. Nye Borgerlige låg markant över tvåprocentsspärren och Dansk Folkeparti därmed mycket lågt.

Ritzau Index, ett snitt av de senaste opinionsmätningarna, gav då följande resultat:

Socialdemokratiet 27,5 procent
Radikale Venstre 5,7 procent
Socialistisk Folkeparti 4,8 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 5,6 procent
Venstre 18,1 procent
Dansk Folkeparti 16,9 procent
Konservative Folkeparti 4,4 procent
Liberal Alliance 6,0 procent
Nye Borgerlige 1,9 procent

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^