En LO-utredare som förstår vad som formar människor till det de är

23 maj 2016 21:26 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har börjat följa LO-bloggen – länk finns nere till höger. Där skriver de som arbetar åt organisationen, ofta om sådant som hör hemma på det område som är deras.

När det är som bäst dessutom utifrån egna erfarenheter och värderingar.

I dag fanns det på den här sidan en text, ”Kan Alvar Yliaho lära oss något om flyktingpolitiken?”, skriven av Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LOs arbetslivsenhet. Han ser socialförsäkringarna som en möjlighet för människor att växa och ”kunna förverkliga sina bästa stämningars längtan”, vilket är ett Hjalmar Branting-citat – vi använde det i rapporten ”Jämlikhet” 1970, ett resultat av Socialdemokraternas och LOs gemensamma jämlikhetsgrupp, som leddes av Alva Myrdal och där jag satt i sekretariatet.

Rautio, född 1964 i Vittangi, berättar personligt, levande och medkännande om en man som han och andra barn var rädda för, Alvar Yliaho, därför att denne blev helt oregerlig, när han drack sig full. Men Rautio såg också att hans farsa då och då bistod Yliaho med pengar och när sonen undrade sa:

”Alvar är en bra karl. Han kan ha det lite jobbigt ibland. Men det beror på att han upplevt kriget. Han betalar tillbaka.”

Yliaho hade blivit vad han hade blivit på grund av sina upplevelser under andra världskriget.

För att sammanfatta en lång text: Rautio drar en parallell mellan den här krigsskadade finnen och en del av dem som i dag kommer hit från krigets Syrien. Och så kommer slutsatsen: ”Kommer någon pappa med låg lön att klappa dem på axeln, se in i deras ögon och säga: ’Du är en fin människa. Jag litar på dig!’

Finland: Socialdemokraterna störst. De gröna är större än Sannfinländarna

23 maj 2016 17:52 | Politik | Kommentering avstängd

Också i TNS Gallups’ majmätning för Helsingin Sanomat är Socialdemokaterna största parti. Sannfinnarna ligger även i den här mätningen på en för partiet oerhört låg nivå.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta, får i den här mätningen 20,7 procent (+ 0,1 procentenheter jämfört med förra mätningen i samma serie), vilket placerar partiet på andraplatsen. Centern ligger fortsatt under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 22,0 procent (+ 0,3), vilket gör partiet till största parti.

Centerns koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17,7 procent. I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent. Oron verkar stiga i partiet. Inför den stundande kongressen har Alexander Stubb i ordförandevalet fått en utmanare i Petteri Orpo, och även andra överväger att kandidera.

Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har nu under lång tid i massor övergett det parti de har röstat på, och i den aktuella mätningen får partiet stöd av 9,3 procent. Därmed är partiet på femte plats, nu med Vänsterförbundet i hälarna.

Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu stöds av 11,4 procent.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, får i den här mätningen 9,0 procent (+ 0,2). Vänsterförbundet är alltså nästan lika stort som Sannfinländarna.

Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent, stöds i den här mätningen av 4,3 procent.

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent, stöds nu av 3,4 procent.

Danmark: 92-83 till det röda blocket

23 maj 2016 17:25 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt med resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Voxmeters senaste mätning, för Ritzau den 15 maj, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 25,3 procent
Radikale Venstre 5,0 procent
Socialistisk Folkeparti 4,3 procent
Enhedslisten 9,1 procent
Alternativet 8,1 procent
Venstre 18,4 procent
Dansk Folkeparti 18,7 procent
Konservative Folkeparti 2,4 procent
Liberal Alliance 7,6 procent

Norstats senaste mätning, för Altinget den 16 maj, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,3 procent
Socialistisk Folkeparti 4,6 procent
Enhedslisten 8,8 procent
Alternativet 7,1 procent
Venstre 17,2 procent
Dansk Folkeparti 19,3 procent
Konservative Folkeparti 4,2 procent
Liberal Alliance 7,3 procent

Sammanvägningen av dessa och andra mätningar i Ritzau Index, som görs av nyhetsbyrån Ritzau, ger då följande resultat:

Socialdemokratiet 25,6 procent
Radikale Venstre 4,4 procent
Socialistisk Folkeparti 4,3 procent
Enhedslisten 8,8 procent
Alternativet 7,1 procent
Venstre 18,2 procent
Dansk Folkeparti 19,5 procent
Konservative Folkeparti 3,3 procent
Liberal Alliance 7,6 procent

I anslutning till publiceringen av Voxmeter-mätningen skrev Jyllands-Posten, att ett sådant valresultat skulle ha gett det röda blocket 92 mandat mot 83 för det blå.

Jag är svar i ett kryss i Aftonbladet Söndag

23 maj 2016 12:52 | Media, Politik | 2 kommentarer

I veckans utgåva av Aftonbladet Söndag hittar man ett tvåsidigt Kändiskryss. Bland bilderna finns ett foto av Birgitta Dahl tillsammans med Christer ”Kryddan” Peterson, som i TV-programmet ”Helt apropå” (1984-1994) hade rollen som Birgitta. Hustrun gillade för övrigt ”Helt apropå”, vilket hon också sa till Kryddan, när de träffades. Den enda invändning hon hade var att Kryddan var utstyrd i kläder, som den han föreställde aldrig skulle ha satt på sig.

När jag tittar närmare på det här krysset, hittar jag en påföljande fråga, som jag också känner mig berörd av: ”Politiker och bloggare som är gift med …”: tre tomma rutor (förnamn) + fyra tomma rutor (efternamn).

Jag bör väl tillägga, att jag inte känner krysskonstruktören, Pontus Liedberg.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^