En LO-utredare som förstår vad som formar människor till det de är

23 maj 2016 21:26 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har börjat följa LO-bloggen – länk finns nere till höger. Där skriver de som arbetar åt organisationen, ofta om sådant som hör hemma på det område som är deras.

När det är som bäst dessutom utifrån egna erfarenheter och värderingar.

I dag fanns det på den här sidan en text, ”Kan Alvar Yliaho lära oss något om flyktingpolitiken?”, skriven av Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LOs arbetslivsenhet. Han ser socialförsäkringarna som en möjlighet för människor att växa och ”kunna förverkliga sina bästa stämningars längtan”, vilket är ett Hjalmar Branting-citat – vi använde det i rapporten ”Jämlikhet” 1970, ett resultat av Socialdemokraternas och LOs gemensamma jämlikhetsgrupp, som leddes av Alva Myrdal och där jag satt i sekretariatet.

Rautio, född 1964 i Vittangi, berättar personligt, levande och medkännande om en man som han och andra barn var rädda för, Alvar Yliaho, därför att denne blev helt oregerlig, när han drack sig full. Men Rautio såg också att hans farsa då och då bistod Yliaho med pengar och när sonen undrade sa:

”Alvar är en bra karl. Han kan ha det lite jobbigt ibland. Men det beror på att han upplevt kriget. Han betalar tillbaka.”

Yliaho hade blivit vad han hade blivit på grund av sina upplevelser under andra världskriget.

För att sammanfatta en lång text: Rautio drar en parallell mellan den här krigsskadade finnen och en del av dem som i dag kommer hit från krigets Syrien. Och så kommer slutsatsen: ”Kommer någon pappa med låg lön att klappa dem på axeln, se in i deras ögon och säga: ‘Du är en fin människa. Jag litar på dig!’

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^