Smithsonian Folkways tar över en fantastisk skivskatt – håller Arhoolie’s utgivning ständigt tillgänglig

4 maj 2016 19:31 | Handel, Media, Musik, Politik | 2 kommentarer

Amerikanska Smithsonian Folkways gör en fantastisk kulturgärning genom att ständigt hålla en väldig skivskatt – folkmusik, blues, plattor med singers/songwriters, politisk vänstermusik, barnskivor med mera – ständigt tillgänglig. Dels går det att ständigt beställa nyutgåvor av tidigare utgivna LP- och CD-skivor från de gamla skivbolagen A.R.C.E., Blue Ridge Institute, Collector Records, Cook Records, Dyer-Bennet Records, Fast Folk Records, Folkways Records, I.L.A.M., Mickey Hart Collection, Monitor Records, M.O.R.E., Paredon Records, Smithsonian Folkways Recordings (över 300 nya, egna utgåvor) och UNESCO Collection of Traditional Music. Bland Folkways-artister man kan hitta i den här skivutgivningen finns till exempel Woody Guthrie, Leadbelly och Pete Seeger. Med förvärvet av Fast Folk Records fick man utgivningsrätten till en hel rad yngre folkmusikartisters skivor. Folkways, Cook, Monitor och inte minst det relativt nyförvärvade UNESCO Collection of Traditional Music täcker stora delar av den övriga världen, och både Folkways och Paredon har gett ut mängder av skivor med utpräglad vänsterinriktning i texterna.

Sök gärna själv Smithsonian Folkways på nätet!

I dag hittar man på deras hemsida en nyhet som får mitt och andra folkmusikvänners hjärtan att klappa: Smithsonian Folkways tar över också det av Chris Strachewitz 1960 skapade skivbolaget Arhoolie Records plus underetiketterna Ideal, Falcon och Rio, specialiserade på mexikansk musik, samt det peruanska skivmärket Discos Smith. Arhoolie har gett ut mer än 350 album med blues, folkmusik, jazz, country, gospel, cajun, zydeco, mexican-american och världsmusik.

Ni kan ju själva, innan allt det här införlivas med Smithsonian Folkways’ ständigt tillgängliga kollektion, på nätet leta upp en lista med bolagets samlade utgivning, men jag vill redan här locka er med att lista en rad artister, utgivna och återutgivna av Arhoolie: Count Basie, Clifton Chenier, Elizabeth Cotten, Snooks Eaglin, Coleman Hawkins, Lightning Hopkins, Blind Lemon Jefferson, Flaco Jimenez, Leadbelly, Mance Lipscomb, Magnolia Sisters, Mississippi Fred McDowell, Charlie Parker, Pine Leaf Boys, Ma Rainey, Tampa Red, Big Mama Thornton, Bukka White, Josh White, Big Joe Williams, Sony Boy Williamson och Lester Young. En del av de nämnda, med flera skivor i Arhoolie’s utgivning, finns för övrigt tidigare också i Folkways’ utgivning.

Jag har en del Arhoolie-skivor, köpta i ett par skivaffärer i Stockholm på den tiden då jag jobbade där. Numera finns det bara rudiment av den tidens skivdistribution och skivförsäljning – folk laddar ner enskilda låtar i stället för att köpa skivor. Det kan man göra också via Smithsonian Folkways hemsida, men om man som jag är en konservativ skivsamlare, kan man också beställa hela skivor därifrån. Själv åkte jag efter min pensionering till New York och Washington och gick med en tom kappsäck upp på Smithsonian Folkways kontor och fyllde där kappsäcken med i förväg beställda skivor för 20.000 kronor.

Ni behöver ju inte göra så mycket, men håll gärna USAs bästa skivlager i gång genom att beställa hela CD-skivor!

Finland: Socialdemokraterna störst i ny mätning och Sannfinländarna på delad femte plats

4 maj 2016 17:27 | Politik | Kommentering avstängd

Också i Taloustutkimus’ aprilmätning för Yle är Socialdemokaterna största parti. Sannfinnarna åker även här på en ny käftsmäll.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta, får i den här mätningen 20,4 procent (- 1,3 procentenheter jämfört med förra mätningen i samma serie), vilket placerar partiet på andraplatsen. Centern ligger därmed under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 21,5 procent (+ 1,2), vilket gör partiet till största parti.

Centerns koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17,0 procent, vilket är ungefär samma nivå som i förra mätningen (- 0,1). I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent. Oron verkar stiga i partiet. Inför den stundande kongressen har Alexander Stubb i ordförandevalet fått en utmanare i Petteri Orpo.

Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har nu under lång tid i massor övergett det parti de har röstat på, och i den aktuella mätningen får partiet stöd av 8.5 procent. Därmed är partiet på delad femte plats.

Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu stöds av 13,5 procent (+ 1,0).

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, får i den här mätningen 8,5 procent (+ 0,2). Vänsterförbundet är alltså lika stort som Sannfinländarna.

Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent, stöds i den här mätningen av 4,5 procent (- 0,2).

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent, stöds nu av 3,6 procent (+- 0).

4,361 personer intervjuades under perioden 4 april-3 maj.

Danmarks i storlek fjärde största parti får en trotskist som ny ordförande

4 maj 2016 16:55 | Politik | Kommentering avstängd

Partiet Enhedslisten – mer fullständigt Enhedslisten – De Rød-Grøne – är en märklig skapelse. Det har bildats av tre yttervänsterpartier, Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti och det trotskistiska Socialistisk Arbejderparti, men som framgår av det fullständiga namnet, härbärgerar partiet också miljöaktivister. Partiet kan inte ses som ett språkrör för något enda av de bildande partierna utom i den meningen att de alla står för ekosocialism, antikapitalism och euroskepticism.

Enhedslisten fick 7,8 procent av rösterna i folketingsvalet 2011 och är nu, med över 8 procent i opinionsmätningarna, Danmarks i storlek fjärde parti.

Det har i enskilda frågor gett den förra, socialdemokratiskt ledda regeringen parlamentariskt stöd, men det här stödet är inte ovillkorat.

Till dess egenheter hör, att det inte har någon partiledare. Den valda funktion som kommer närmast partiledarfunktionen är att partikongressen väljer en ”politisk ordförande”, som dock bara får sitta under en begränsad period och sedan byts ut.

Enhedslisten har senast haft en mycket duktig och omtyckt politisk ordförande i Johanne Schmidt-Nielsen, vars bakgrund är elevfackligt arbete, men hennes mandattid går nu ut; hon ska fortsätta sin politiska gärning som partiets utlännings- och integrationsordförande, men hon måste lämna även denna plats vid nästa val.

Det lutar åt att hon som efterföljare på posten som politisk ordförande får vice gruppordföranden Pernille Skipper. Skipper är medlem i det trotskistiska Socialistisk Arbejderparti men tonar, när hon intervjuas av danska tidningar, ner detta i den ekumeniska anda som råder i Enhedslisten.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^