Estland: Utrikesministern, med rysk bakgrund, får överlägset största stödet som ny president

17 maj 2016 13:24 | Politik | Kommentering avstängd

Estlands utrikesminister, Marina Kaljurand, kommer trots sitt estniska efternamn (förvärvat genom giftemål) från en rysk familj. Hon har, lika lite som Estlands purestniska medborgare, något till övers för Putins Ryssland, och hon har tidigare tjänat Estland väl som diplomat i ett antal stora och betydelsefulla länder. Hon plockades in i regeringen av det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), men hon har trots erbjudanden om medlemskap fortsatt att vara partipolitiskt oberoende.

När frågan om ny president i Estland blev aktuell – den sittande presidentens mandattid har gått ut – förklarade hon sig vara intresserad av ämbetet. Eftersom hon är en av landets relativt få populära politiker, kunde man ju tro att hon skulle backas upp av Reformpartiet och dess anhängare, men dessa föredrar enligt en färsk undersökning Reformierakonds förre ledare, till lika före detta EU-parlamentariker Siim Kallas.

Enligt en färsk väljarundersökning, utförd av Turu-uuringute AS och beställd av tidningen Eesti Päevaleht, vill en överlägset stor del av väljarna, 29 procent, se Marina Kaljurand som ny president.

Siim Kallas stöds av 14 procent.

Trea, med 9 procent, kommer missnöjespolitikern Indrek Tarand, som för närvarande tillhör det sjunkande Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika).

Fyra, med 8 procents stöd, ligger centerledaren Edgar Savisaar.

Savisaars Keskerakond (Centerpartiet) är ju landets största parti. Men det är också ryssarnas parti, och uppenbart föredrar dessa den kandidat som har egen rysk familjebakgrund, även om hon nu tjänar en reformpartiledd regering.

I den regeringen ingår också Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet). Det här partiet accepterar, att Estland numera har en stor rysk minoritet och har valt en ryss, Jevgeni Ossinovski, till partiledare.

Något av det allra mest intressanta med den aktuella undersökningen är, att hela 46 procent av de socialdemokratiska väljarna (en överväldigande andel av dem är etniska ester) vill se Marina Kaljurand som landets nya president.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^