Pressgrodor

11 maj 2016 18:27 | Citat | 1 kommentar

hittade via Journalisten nummer 6 2016:

”Vid husrannsakan hos mannen hittade polisen en rad misstänksamma föremål.”

Metro

* * *

”- Brottet rubriceras som hets mot folkmord och mordbrand.”

Sydsvenskan

* * *

Död man nekas assistans av domstol

Upsala Nya Tidning

* * *

”Någon har klottrat med sprayfärg på fasaden till en fastighet på Skatvägen i Tierp. Klottraren ska ha varit i farten natten mellan tisdag och onsdag och lämnade inga spår efter sig.”

Arbetarbladet

Norge: Vänstern växer

11 maj 2016 16:19 | Politik | Kommentering avstängd

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.

I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete på den röd-gröna sidan.

Den senaste opinionsmätningen, gjord av Norstat för Norsk Rikskringkasting, visar följande resultat:

Høyre 24,3 procent (- 0,6 procentenheter sedan förra mätningen i samma serie)
Fremskrittspartiet 15,1 procent (- 2,0)
Venstre 5,3 procent (- 0,4)
Kristelig Folkeparti 5,3 procent (+ 0,1)
Senterpartiet 6,5 procent (+ 0,5)
Arbeiderpartiet 32,1 procent (- 0,4)
Sosialistisk Venstreparti 5,1 procent (+ 0,6)
Rødt 2,4 procent (+ 0,9)
Miljøpartiet De Grønne 2,5 procent (- 0,7)

I den här mätningen är ökningarna för SV och Rødt notabla.

Finland: Ska Samlingspartiet få ny ordförande?

11 maj 2016 15:38 | Politik | Kommentering avstängd

Kokoomus (Samlingspartiet) halkade i senaste valet ner från förstaplatsen i opinionsmätningarna till en andraplats, och numera ligger partiet på tredje plats – störst är Sosialidemokrratinen Puolue (Socialdemokratern), medan valvinnaren och regeringsbildaren Suomen Keskusta (Centern) har halkat ner på en andraplats.

Samlingspartiet, med förre statsministern Alexander Stubb som ledare, är i regeringskoalition med Centern men har uppenbart inte lyckts göra någon återhämtning. Och det här har lett till att Stubb i inrikesminister Petteri Orpo har fått en utmanare till posten som partiledare.

Helsingin Sanomat har i ett par omgångar låtit TNS Gallup mäta kandidaternas popularitet. Under vecka 16 var läget ganska jämnt bland väljarna i gemen, 16 procent för Stubb och 14 procent för Orpo. Men bland Samlingspartiets egna väljare ledde då Stubb med 34 procent mot Orpos 17 procent.

Men debatten om partiledarskapet ändrade bilden.

Av väljarna i gemen stöddes Stubb i vecka 18 bara av 10 procent, Orpo av 34 procent. Men ännu mer intressant är det att samma tendens finns hos Samlingspartiets egna väljare: 19 procent av dem vill ha kvar Stubb, medan 30 procent förfedrar Orpo.

Åt helvete med hela Melodifestivalen!

11 maj 2016 12:56 | Media, Musik | 7 kommentarer

18 länder tävlade i den första semifinalen i årets Eurovision Song Contest. 15 av bidragen framfördes på engelska, ytterligare ett på både grekiska och engelska. Men varken Greklands bidrag eller det på bosniska sjungna bidraget från Bosnien och Hercegovina gick vidare till finalen. Till den gick dock ett bidrag, framfört på franska, vidare – märkligt nog var det Österrikes bidrag som sjöngs på franska. Taktik eller förnedring – välj själva när det gäller till exempel stormakten Rysslands bidrag, framfört på engelska.

Den musikaliska utslätningen var lika påtaglig som den språkliga. Melodierna hade knappast några nationella eller kulturella särdrag. I dag skickar de deltagande länderna sådana bidrag till tävlingen, som de tror kan göra sig gällande i en alleuropeisk tävling i kommersiell musik.

I den mån de framträdande bidragen ändå hade några musikaliska förtjänster, gjorde den färg/ljus- och rökridådränkta scenen i Globen mesta möjliga för att dölja dessa. Det Sveriges Television åstadkom i den vägen i går hör till det värsta jag har sett i mitt ganska långa liv.

Sverige, som av kända skäl inte tävlade i gårdagens uttagningsomgång, förekom ändå där – svenska låtmakare har som vanligt skrivit flera andra länders bidrag. Enligt min mening borde så väl sångartist som kompositör och textförfattare komma från det land tävlingsbidraget representerar.

Varför just de tio bidrag, som gick vidare, gjorde det är inte hel uppenbart. Var till exempel Íslands bidrag så mycket sämre än några av de andra som nu gick vidare? Gréta Salóme sjöng ju också på engelska.

Andra åtaganden gör att jag slipper se både den andra semifinalen och slutuppgörelsen.

Men det gör inget – ingen annan kommer heller att minnas bidragen där.

Jag önskar att jag också kunde förtränga minnet av Petra Mede och Christer Björkman.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^