Finland: Ska Samlingspartiet få ny ordförande?

11 maj 2016 15:38 | Politik | Kommentering avstängd

Kokoomus (Samlingspartiet) halkade i senaste valet ner från förstaplatsen i opinionsmätningarna till en andraplats, och numera ligger partiet på tredje plats – störst är Sosialidemokrratinen Puolue (Socialdemokratern), medan valvinnaren och regeringsbildaren Suomen Keskusta (Centern) har halkat ner på en andraplats.

Samlingspartiet, med förre statsministern Alexander Stubb som ledare, är i regeringskoalition med Centern men har uppenbart inte lyckts göra någon återhämtning. Och det här har lett till att Stubb i inrikesminister Petteri Orpo har fått en utmanare till posten som partiledare.

Helsingin Sanomat har i ett par omgångar låtit TNS Gallup mäta kandidaternas popularitet. Under vecka 16 var läget ganska jämnt bland väljarna i gemen, 16 procent för Stubb och 14 procent för Orpo. Men bland Samlingspartiets egna väljare ledde då Stubb med 34 procent mot Orpos 17 procent.

Men debatten om partiledarskapet ändrade bilden.

Av väljarna i gemen stöddes Stubb i vecka 18 bara av 10 procent, Orpo av 34 procent. Men ännu mer intressant är det att samma tendens finns hos Samlingspartiets egna väljare: 19 procent av dem vill ha kvar Stubb, medan 30 procent förfedrar Orpo.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^