Estland: Centern fortfarande störst, men ordförandestriden börjar sätta sina spår

27 mars 2016 22:16 | Politik | Kommentering avstängd

Två nya partisympatiundersökningar har publicerats i Estland, dels en gjord av TNS Emor för nyhetsbyrån BNS, dels en gjord av Turu-uuringute AS för radion.

Enligt båda får Keskerakond (Centerpartiet) stöd av 25 procent och är därmed fortsatt landets största parti. I valet 2015 samlade Centern stöd av 24,8 procent. Men partiet har senare legat ännu högre, och den nuvarande nedgången kan vara en reaktion mot ledarstriden i partiet mellan Edgar Savisaar och hans utmanare Kadri Simson.

Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är nu ändå med 23 procent i båda mätningarna landets näst största parti.

Om platserna som tredje, fjärde och femte största parti tävlar tre i dag tre relativt jämnstora partier, ett av dem regeringsparti, två i opposition.

I trepartikoalitionen, som leds av Reformpartiet, ingår Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent. Nu får partiet 14 procent hos TNS Emor och 15 procent hos Turuuringute AS.

Oppositionspartiet Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 13 procent hos TNS Emor och 15 procent hos Turu-uuringute AS. Partiet, som är nytt i Riigikogu (Riksdagen), har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring.

Det andra av de två nya partier, som (i deras fall med stöd av 8,7 procent) tog sig in i Riigikogu i det senaste valet, var Vabaerakond (Fria partiet) – det har framför allt tagit sina röster från Reformpartiet och har därför av detta hållits utanför regeringskoalitionen. Enligt TNS Emors mätning är det med 14 procent lika stort som Socialdemokraterna; enligt Turu-uuringute AS stöds det av 12 procent.

Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en djup vågdal. I valet fick det 13,7 procent men är nu enligt både TNS Emor och Turu-uuringute AS nere i 6 procent,

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^