Dylan på många språk, även musikaliska sådana
2 december 2015 19:21 | Musik | 2 kommentarerBuda musique är ett franskt skivbolag, specialiserat på etnisk musik från olika delar av världen. Det här bolaget har också gett ut CDn ”From Another World – a tribute to Bob Dylan” (Buda musique 3758774, 2013, distribution Universal). Det är en skiva att skaffa både för dylanälskare och etnofans – jag har faktiskt aldrig hört något liknande.
Etnocentrisk är den verkligen inte. Den startar med ”All Along the Watchtower”, men den här versionen, gjord på Cuba av Eliades Ochoa, är inte bara på spanska utan låter också musikaliskt kubansk.
Tre dylanlåtar görs av grupper med hemhörighet i Europa – Rumänien (”Corrina, Corrina”), Ungern (”Blowing In the Wind”) och Makedonien (”Rainy Day Woman # 12 & 35”) – men de görs av zigenska band, och speciellt de två sistnämnda låter förbannat bra.
Asien är representerat av dylaninspelningar från Bengalen (”Mr. Tambourine Man”) och Rajastan (”Jokerman”) i Indien, Iran (”Every grain of Sand”), Myanmar (”I Want You”), Taiwan (”I Want You” på stränginstrument och flöjt) och Bhutan (”With God On Our Side”).
Av inspelningarna från Afrika överraskar en, gjord i Algeriet, av ”Man Gave Names To All the Animals” också genom sin längd, 9:49, men ett snäpp musikaliskt mer intressant är en egyptisk inspelning av ”Tangled Up In Blue”.
Och så vill jag avslutningsvis nämna också en helt underbar inspelning av ”Father of Night”, gjord av aboriginer i Australien.
Dylans låtar har jag här nämnt med sina engelska originaltitlar, men de sjungs alltså inte på engelska utan på respektive artists eget språk. Inte alla musikaliska tolkningar är heller kopior av Dylans.
Bob Dylan i Frank Sinatras skivspår
2 december 2015 16:40 | Musik | 2 kommentarerJag är, som mina läsare vet, ganska svag för äldre tiders hits och schlagermusik. Det gör att jag inte blir det minsta förvånad över att också Bob Dylan känner en dragning åt det hållet, till och med har gett ut en egen CD i genren, ”Shadows In the Night” (Columbia 88875057962, 2015, distribution Sony Music).
Likväl blir jag mest förbryllad av den här skivan.
Varför har Dylan valt att sjunga in just de här låtarna ur The Great American Song Book? Jag skulle nämligen själv knappast ha fastnat för just det här urvalet.
Första låten, ”I’m a Fool to Want You”, ger mig viss vägledning: Den har bland sina upphovsmän Frank Sinatra. Och jag tror banne mig att Sinatra har gjort versioner av alla de tio låtarna på Dylans ”Shadows In the Night”.
Dylans problem här är att Sinatra och flera andra har gjort de här låtarna mycket bättre, låt vara att de ibland, till exempel i fallet den avslutande ”That Lucky Old Sun”, också i den här aktuella versionen blir hyggligt hörvärda.
Några av de låtar Dylan någorlunda lyckas med är alla skrivna av lyskraftiga namn ur musikhistorien: Jacques Prévert (”Autumn Leaves”), Oscar Hammerstein & Richard Rogers (”Some Enhanted Evening”) och Irving Berlin (”What’ll I Do”).
OK, det här är en kul grej. Men på dagens mycket skakiga skivmarknad hade knappast någon annan än Bob Dylan, och då på grund av att Bob Dylan har så många fans, fått göra en skiva som den här.
Julstädningen och döden
2 december 2015 12:14 | Film, Musik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 4 kommentarerVi har lejt hjälp med att städa lägenheten, bland annat efter det att dottern, Kerstin, och hennes två barn har flyttat till en egen lägenhet.
När man som vi är 78 år, tvingas man inse, att ens förmåga att klättra – vi har till exempel in emot 50 bokhyllor, och då har jag ändå inte räknat med hyllorna för deckare, barnfilm, kokböcker och trädgårdsböcker i sommarhuset i Öregrund – är begränsad.
Fullt så noggrant som förr, då jag själv alltid skötte bok- och skivhyllestädningen inför jul, görs det ju inte numera. Då plockade jag ut varje enskild bok och skiva och dammande av dem samt torkade ur hyllorna en i taget. Samtidigt placerade jag in nytillkomna exemplar i bokstavsordning. Numera ligger det böcker ovanpå andra i hyllorna, eftersom det inte finns rum kvar för nya hyllor. Gradvis inköpta och avlyssnade CD-skivor är staplade i travar ovanpå en av skivhyllorna i sovrummet. Filmhyllan i hallen med alla DVD- och VHS-filmer är fullproppad.
Det här med julstädningen sitter djupt i själen.
Jag är uppvuxen i en tid då städning var kvinnogöra, men i vår familj fanns det bara pojkar, tre stycken, så min mamma tog hjälp av äldste sonen, av mig, med julstädningen. Vartenda skåp skulle göras rent invändigt, varenda hylla dammas av, varje låda tömmas på sitt innehåll och torkas ur – sen skulle alla sakerna läggas tillbaka i ordning.
Det här sitter i trots att man själv inte längre orkar som förr.
Julstädningen känns viktigare än döden.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^