Dylan på många språk, även musikaliska sådana

2 december 2015 19:21 | Musik | 2 kommentarer

Buda musique är ett franskt skivbolag, specialiserat på etnisk musik från olika delar av världen. Det här bolaget har också gett ut CDn ”From Another World – a tribute to Bob Dylan” (Buda musique 3758774, 2013, distribution Universal). Det är en skiva att skaffa både för dylanälskare och etnofans – jag har faktiskt aldrig hört något liknande.

Etnocentrisk är den verkligen inte. Den startar med ”All Along the Watchtower”, men den här versionen, gjord på Cuba av Eliades Ochoa, är inte bara på spanska utan låter också musikaliskt kubansk.

Tre dylanlåtar görs av grupper med hemhörighet i Europa – Rumänien (”Corrina, Corrina”), Ungern (”Blowing In the Wind”) och Makedonien (”Rainy Day Woman # 12 & 35”) – men de görs av zigenska band, och speciellt de två sistnämnda låter förbannat bra.

Asien är representerat av dylaninspelningar från Bengalen (”Mr. Tambourine Man”) och Rajastan (”Jokerman”) i Indien, Iran (”Every grain of Sand”), Myanmar (”I Want You”), Taiwan (”I Want You” på stränginstrument och flöjt) och Bhutan (”With God On Our Side”).

Av inspelningarna från Afrika överraskar en, gjord i Algeriet, av ”Man Gave Names To All the Animals” också genom sin längd, 9:49, men ett snäpp musikaliskt mer intressant är en egyptisk inspelning av ”Tangled Up In Blue”.

Och så vill jag avslutningsvis nämna också en helt underbar inspelning av ”Father of Night”, gjord av aboriginer i Australien.

Dylans låtar har jag här nämnt med sina engelska originaltitlar, men de sjungs alltså inte på engelska utan på respektive artists eget språk. Inte alla musikaliska tolkningar är heller kopior av Dylans.

2 kommentarer

  1. Hej
    Den här skivan låter spännande. Var hittade du den?
    Var det på nätet eftersom det knappt finns några butiker kvar som säljer skivor här i Uppsala.

    Comment by Lars Jansson — 2015 12 03 17:19 #

  2. Till Lars Jansson: Den är inte helt nyinskaffad, så jag minns inte tvärsäkert. Men de flesta av mina skivor brukar jag köpa på Örat på Kungsgatan, snett emot Stadsteatern.

    Comment by Enn Kokk — 2015 12 03 18:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^