Julstädningen och döden

2 december 2015 12:14 | Film, Musik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Vi har lejt hjälp med att städa lägenheten, bland annat efter det att dottern, Kerstin, och hennes två barn har flyttat till en egen lägenhet.

När man som vi är 78 år, tvingas man inse, att ens förmåga att klättra – vi har till exempel in emot 50 bokhyllor, och då har jag ändå inte räknat med hyllorna för deckare, barnfilm, kokböcker och trädgårdsböcker i sommarhuset i Öregrund – är begränsad.

Fullt så noggrant som förr, då jag själv alltid skötte bok- och skivhyllestädningen inför jul, görs det ju inte numera. Då plockade jag ut varje enskild bok och skiva och dammande av dem samt torkade ur hyllorna en i taget. Samtidigt placerade jag in nytillkomna exemplar i bokstavsordning. Numera ligger det böcker ovanpå andra i hyllorna, eftersom det inte finns rum kvar för nya hyllor. Gradvis inköpta och avlyssnade CD-skivor är staplade i travar ovanpå en av skivhyllorna i sovrummet. Filmhyllan i hallen med alla DVD- och VHS-filmer är fullproppad.

Det här med julstädningen sitter djupt i själen.

Jag är uppvuxen i en tid då städning var kvinnogöra, men i vår familj fanns det bara pojkar, tre stycken, så min mamma tog hjälp av äldste sonen, av mig, med julstädningen. Vartenda skåp skulle göras rent invändigt, varenda hylla dammas av, varje låda tömmas på sitt innehåll och torkas ur – sen skulle alla sakerna läggas tillbaka i ordning.

Det här sitter i trots att man själv inte längre orkar som förr.

Julstädningen känns viktigare än döden.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Apropå döden, den socialdemokratiska partidöden, så placerar Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida Ådalen i Västerbottens inland idag! Jag mejlade honom och nu är det korrigerat i texten. Men vilket misstag! Texten handlar, för övrigt, om Sydsvenskans Per T Ohlssons kritik om statsministerns bristande språk. Något som Lindberg kallar ”med vass penna och drypande klassförakt, ett lustmord på statsministern.”

  Comment by Jan — 2015 12 03 12:59 #

 2. Okunskapen om det här landets geografi är knappast något som utmärker just socialdemokrater i viss ålder, däremot alla som råkade gå i skolan under geografiundervisningens värsta förfall.

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 03 13:37 #

 3. Jag håller tyvärr med Per T Ohlsson, ty statsministerna använder sig av ett tämligen enkelt språkbruk. Drypande klassförakt? Knappast. Statsministern avslöjar sig själv. Är det någon som har lyssnat på prof i allmän rättslära, tillika Uppsala universitets tidigare rektor, Stig Strömholm? En person som var Olof Palmes jämlike vad det gäller bildning.

  Comment by Bengt Eliasson — 2015 12 03 23:48 #

 4. Till Bengt Eliasson: Du tycks inte begripa att kommentarer måste gälla de texter de är häftade vid. Upprepar du det här misstaget en enda gång till, stänger jag av dig från alla fortsatta kommentarer. För gott.

  Det här är ingen insändarsida!

  Comment by Enn Kokk — 2015 12 04 0:15 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^