Finland: Förtroendet för regeringspartiernas ledare rasar

20 december 2015 15:44 | Politik | Kommentering avstängd

Jag återgav här om dan en för den borgerliga regeringen i Finland förödande partisympatimätning.

Föga förvånande visar en mätning, som TNS Gallup har gjort för Helsingin Sanomat, att finländarnas värdering av de tre partiledare, som har poster i regeringen, följer samma mönster.

Statsminister Juha Sipilä, Suomen Keskusta (Centerpartiet), som i somras hade ett stöd på hela 60 procent, är nu nere på 36 procent.

Finansminister Alexander Stubb, Kokoomus (Samlingspartiet), stöds av bara 17 procent. 55 procent är missnöjda med honom.

Utrikesminister Timo Soini, Perussuomalaiset (Sannfinländarna), vars parti ju har råkat ut för ett veritabelt ras, klarar sig faktiskt bättre, får godkänt av 26 procent. 37 procent är dock missnöjda med Soini.

Tar man regeringen som helhet, tyckte i somras nästan 40 procent, att den gjorde ett acceptabelt jobb. Nu är den siffran nere i 24 procent.

Danmark: Majoritet för regeringens asylåtstramningar

20 december 2015 15:08 | Politik | 2 kommentarer

Den danska regeringens åtstramningar på asylområdet har mötts av kritik, också i Danmark, men de stöds icke desto mindre av en majoritet av befolkningen, visar en Megafon-mätning för Politiken och TV 2.

53 procent av de tillfrågade säger sig vara för att ge polisen möjlighet att frihetsberöva flyktingar, som inte har fyllt 18 år, och 51 procent svarar, att de är för förslaget att förlänga tiden för familjeåterförening från ett till tre år. 8 procent svarar i båda fallen Vet ej på de här frågorna, medan 11 respektive 12 procent väljer varken eller-alternativet. Klart mot är 28 procent i det första fallet, 29 procent i det andra.

Som väntat finns det i svaren en hög grad av överensstämmelse mellan vad väljare som stöder partier med rakt motsatta ståndpunkter i de här frågorna – Dansk Folkeparti respektive Enhedslisten – tycker.

Mest splittrade är Socialdemokratiets väljare. 38 respektive 43 procent av dem säger sig vara motståndare till de här åtstramningarna.

När blir det jul igen?

20 december 2015 13:36 | Ur dagboken | 3 kommentarer

I förmiddags spelade några grabbar fotboll på gräsmattan utanför vårt hus. Gräset är alldeles grönt.

Ska det aldrig mer bli jul igen?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^