Danmark: Socialdemokratiet fortfarande under sitt valresultat

14 december 2015 17:16 | Politik | Kommentering avstängd

Folketingsvalet i Danmark den 18 juni 2015 gav följande resultat:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Voxmeters senaste mätning, från den 13 december, för Ritzau ger följande resultat:

Socialdemokratiet 25,5 procent
Radikale Venstre 4,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,0 procent
Enhedslisten 9,2 procent
Alternativet 4,6 procent
Venstre 17,3 procent
Dansk Folkeparti 22,4 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 7,9 procent

Ritzau Index, en sammanvägning av resultaten i de senaste opinionsmätningarna, ger den 14 december följande resultat:

Socialdemokratiet 25,5 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 9,1 procent
Alternativet 5,1 procent
Venstre 18,8 procent
Dansk Folkeparti 21,3 procent
Konservative Folkeparti 3,3 procent
Liberal Alliance 7,3 procent

Inga stora förändringar sen förra mätningen. Socialdemokratiet ligger fortfarande under sitt valresultat.

Estland: Ras för Centern efter Savisaars seger

14 december 2015 15:47 | Politik | Kommentering avstängd

Edgar Savisaar återvaldes som ledare för Keskeraskond (Centerpartiet), om än med knappare majoritet än många hade väntat. Utmanaren, Kadri Simson, samlade ett oväntat högt stöd för sin kandidatur.

I novembermätningen fick Keskerakond ett enastående väljarstöd, 33 procent, vilket säkert hade att göra med att både Savisaars och Simsons anhängare då la sin röst på Centern. I decembermätningen, gjord av Turu-uuringute AS för ERR, gör Centern ett stort tapp och hamnar nu på 25 procent, i trakten av sitt valresultat 2015, 24,8 procent.

Jag saknar information om väljarströmmar, bland annat om vart de väljare som Centern har tappat har tagit vägen, och eftersom det är politiskt osannolikt att de till exempel skulle ha gått till det nyliberalt präglade Reformpartiet, som i och för sig har gått upp men inte så mycket, är det säkert inte en alltför djärv gissning, att många besvikna centeranhängare nu inte anger något bästa parti.

Reformierakond (Reformpartiet) ökar från 17 procent i november till nu 20 procent. Men i valet 2015 fick partiet stöd av hela 27,7 procent.

Dess regeringspartner Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) fick i samma val 15,2 procent. I den aktuella undersökningen stöds det av 14 procent mot 13 procent i november – det här är fortfarande ett mediokert resultat, eftersom partiet i tidigare perioder har varit uppe i det dubbla.

Socialdemokraterna försöker göra en inbrytning i den stora gruppen ryska väljare och har bland annat valt en ung ryss, Jevgeni Ossinovski, till ordförande – han är också minister (och har i dagarna i en mediaranking utsetts till Estlands mest inflytelserike ryss). Ryssarna i Estland röstar dock till mycket stor del på Centern, för att inte säga Edgar Savisaar personligen. Det tapp Centern har gjort har partiet främst gjort bland de estniska väljarna. Medan 20 procent av dessa i novembermätningen stödde Centern, är partiets stöd bland esterna i december nere på 13 procent. Skulle Kadri Simson byta parti och bli socialdemokrat, vilket somliga har hoppats, skulle hon alltså troligtvis mest kunna dra med sig ett antal estniska centerväljare.

Det tredje partiet i den sittande regeringskoalitionen, IRL, Isamaa ja Res Publika Liit, ett konservativt, kristet och estnationalistiskt parti. går det fortsatt illa för. I decembermätningen får IRL stöd av 7 procent mot av 8 procent i novembermätningen. I valet stöddes partiet fortfarande av 13,7 procent.

I valet 2015 tog sig två nya partier in i Riigikogu, Riksdagen.

Det ena av dem, Vabaerakond (Fria partiet), som i valet fick 8,7 procent, har sedan periodvis lyckats växa främst på Reformpartiets men också på IRLs bekostnad. I novembermätningen stöddes partiet av 11 procent, i decembermätningen av 13 procent.

Lika framgångsrikt har inte Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet), som i valet fick 8,1 procent, varit. Men det fick i novembermätningen 9 procent, i decembermätningen 10 procent, vilket kan ha att göra med att det är det estniska parti, som hyser en del främlingsfientliga element.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^