Ísland: Lite ljusare för den borgerliga regeringen
18 december 2015 23:55 | Politik | Kommentering avstängdMandatfördelningen i Alltinget efter det senaste valet (27 april 2013):
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, numera lett av Óttarr Proppé, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent
I en rad gallupmätningar har sedan Piratar (Piratpartiet) åkt upp som en komet. I Gallups mätning, redovisad den 5 december, stöddes Piratpartiet av 32,9 procent. Skälet till det här är partiets populistiska profil och många skickligt gjorda utspel riktade till viktiga väljargrupper. Partiets stöd bland yngre väljare är mycket stort. Också i Reykjavík har partiet en mycket stark ställning. Dock har Piratpartiet i den här mätningen en liten nedgång och är inte längre ensamt större än de båda regeringspartierna.
Tvåa ligger det ena regeringspartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) med 24,8 procent.
På en mycket lägre nivå än i valet ligger fortfarande dess koalitionspartner Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som också sitter i regeringen och som nu stöds av 12 procent – men det är en uppgång på hela 2,4 procentenheter sen föregående mätning.
Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) ligger med ett stöd om 10,1 procent kvar på en mycket låg nivå, 0,1 procentenheter under siffran vid föregående mättillfälle.
Dess konkurrent om vänsterrösterna, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), är, med ett stöd om 11,4 procent (+ 0,3) alltså större än Socialdemokraterna.n
Nykomlingen 2013 Björt framtíð (Ljus framtid) krisar och stöds nu bara av 3,9 procent (- 0,7). Partiledarbytet tycks inte ha hjälpt – nu ligger partiet stadigt under femprocentsspärren.
Lettland: Nedåt för de flesta partierna i Saeimas
18 december 2015 17:23 | Politik | Kommentering avstängdI Lettland genomfördes val till Saeimas (Riksdagen) den 4 oktober 2014.
Största parti, men nu med mindre framgång än 2011, blev det till den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet anslutna ”Saskaņa” sociāldemkrātiskā partija (Socialdemokratiska partiet Harmoni), som den här gången fick stöd av 23,13 procent och 24 mandat mot 28,36 procent och 31 mandat i 2011 års val. Dess aktuella stöd i en färsk undersökning från Latvijas Fakti är 19,5 procent, vilket enligt den artikel i den estniska tidningen Postimees jag har hämtat de aktuella uppgifterna ur ändå är en ökning på 1,4 procentenheter.
Den ryska aggressionen mot Ukraina har väckt många antiryska emotioner till liv i Lettland, och möjligen kan detta ha bidragit till det ryssdominerade Harmonipartitets nedgång. I ett tidigare val kandiderade en del lettiska socialdemokrater, som inte gillade samgåendet med ett annat socialdemokratiskt parti, lett av gamla kommunister, på dess listor. Kanske vill nu lettiska väljare inte stödja det som uppfattas som ryssarnas parti.
Det socialdemokratiska partiet, Latvijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku Partija, kandiderade i det senaste valet inte på egen hand utan tycks ha stött och haft kandidater på listorna för regionernas parti, Latvijas Reģionu Apvienība. Det här partiet fick 6,47 procent av rösterna, vilket gav 8 mandat. Huruvida det fanns någon LSDSPare bland de invalda vet jag inte. I den aktuella undersökningen ligger regionernas parti på femprocentsnivån.
Ytterligare ett nytt parti i senaste valet var No sirds Latvijai (Med hela vårt hjärta för Lettland). Det här partiet fick 6,91 procent och 7 mandat. Jag vet inget om det här partiet, men Wikipedias text om det säger, på knagglig översättning från lettiska som jag inte behärskar, att det är konservativt. Har jag förstått saken rätt, står kampen mot korruption högt på partiets valprogram. Det här partiet ligger enligt den senaste mätningen under femprocentsspärren.
Den borgerliga trepartikoalition som vann valet bildade en trepartiregering.
Störst av regeringspartierna blev liberalkonservativa Vienotība (Enhet) med 21,62 procent av rösterna, vilket gav 23 platser (+ 3) i saeimas. Enligt den artikel jag refererar är partiets stöd nu bara 5,5 procent, vilket ännu i november låg 2,6 procentenheter högre.
Mest framåt, + 8 mandat, i valet gick unionen mellan bönderna och de gröna, Zaļo un Zemnieku savienība, som med 19,74 procent av rösterna fick 21 mandat. Observera att De gröna i Lettland är ett mer högerinriktat parti än många andra gröna partier i EU. Unionen mellan bönderna och de gröna stöds nu av 15,6 procent.
Nationella alliansen, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-”Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” fick 16,50 procent av rösterna och 17 mandat, vilket var en ökning med 3 platser. Stödet för dem är i den här undersökningen nere på 8,7 procent.
Estland: Centern fortsatt största parti
18 december 2015 15:08 | Politik | Kommentering avstängdYtterligare en partisympatiundersökning har publicerats i Estland, TNS Emors för nyhetsbyrån BNS.
Också enligt den får Keskerakond (Centerpartiet) stöd av 25 procent och är därmed fortsatt landets största parti. Dess ledare, Edgar Savisaar, har efter den stora turbulensen i ledarfrågan tagit ett fast grepp om partiet och i en stor tidningsintervju också gjort ner sin utmanare, Kadri Simson, som än så länge sitter kvar som ledare för partiets riksdagsgrupp. Det ska bli intressant att se, om hon orkar hålla sig kvar och om hon eventuellt till slut väljer att byta parti och då tar en del av sina anhängare med sig. I valet 2015 samlade Centern stöd av 24,8 procent.
Det ledande regeringspartiet, det borgerliga, nyliberalt anstrukna Reformierakond (Reformpartiet), som i valet med 27,7 procent blev största parti, har sen åkt kana i opinionen men är nu ändå med 21 procent landets näst största parti.
Tredje största parti är, med 16 procent, dess koalitionspartner Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som i valet fick 15,2 procent.
Det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det konservativa, kristna och estnationalistiska IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderenslandet och Res Publika), är fortsatt i en djup vågdal. I den här mätningen stöds det av 8 procent mot 13,7 procent i valet.
Två nya partier tog sig i valet 2015 in i Riigikogu (Riksdagen).
Vabaerakond (Fria partiet) fick i valet stöd av 8,7 procent men har periodvis lyckats erövra väljare från framför allt Reformpartiet. I den aktuella undersökningen stöds partiet av 15 procent.
Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet) fick i valet stöd av 8,1 procent men är nu uppe i 11 procent. Partiet har växt när det började exploatera främlingsfientliga stämningar, riktade mot ökad flyktinginvandring.
Den här undersökningen, som genomfördes 9-16 december, omfattar 967 personer i åldrarna 18-74 år. 434 intervjuer har gjorts vid hembesök, 533 per internet.
Finland: Socialdemokraterna nu största parti
18 december 2015 12:48 | Politik | Kommentering avstängdI spåren av den finländska krispolitiken sker nu stora förändringar i partisympatierna.
Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, gör i den senaste mätningen, som TNS Gallup har gjort för Helsingin Sanomat, en formidabel uppryckning och hamnar med 21,1 procent på platsen som största parti.
Bakom den här uppgången finns partiets hårda kritik mot socialt orättfärdiga inslag i den sittande borgerliga regeringens åtstramningspolitik.
Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta (Centern), har därmed med 20,9 procents stöd petats ner på andra plats. Centern ligger nu också knappt under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.
Dess koalitionspartner, ankaret i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger nu på tredje plats med 17,7 procent. I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent.
Det tredje benet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare överger nu i massor det parti de har röstat på – i den senaste mätningen är partiet nere på 10,8 procent. Därmed har partiet halkat från tredje till femte plats bland partierna.
Större är nu oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu är uppe i 11,3 procent.
Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, stöds nu av 8,4 procent.
I opposition befinner sig också Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent, numera med ett stöd av 4,3 procent.
Och Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), också de numera i opposition, får 3,5 procent, samma som i valet.
Undersökningen är ganska stor – 2.424 personer har tillfrågats under perioden 16 november-10 december.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^