Finland: Sannfinländarna ökar igen

17 september 2015 11:29 | Politik | Kommentering avstängd

Helsingin Sanomat har låtit Suomen Gallup göra en undersökning av partisympatierna i Finland. Undersökningen gjordes 10 augusti-10 september. Den fångar därför knappast in rektionerna på den mycket kärva finländska budgeten-

Det ledande regeringspartiet Suomen Keskusta (Centern) ökar en aning och stöds av 22,3 procent. I valet den 19 april 2013 fick partiet 21,1 procent av rösterna.

Det högerborgerliga Kokoomus (Samlingspartiet) får 18,0 procent mot 18,2 procent i valet.

Det tredje regeringspartiet Perussuomalaiset (Sannfinländarna) ökar igen, nu till 15,6 procent. Detta är dock lägre än partiets valresultat, 17,6 procent.

Det största oppositionspartiet, Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet), ökar också något, till 15,0 procent, men detta är fortfarande under partiets usla resultat i valet 2013, 16,5 procent.

Fortsatt uppåt går det för Vihreä Liitto (Gröna Förbundet), som nu stöds av hela 11,1 procent mot 8,5 procent i valet.

Vastemistoliitto (Vänsterförbundet) ligger med 7,8 procent kvar på en nivå över sitt valresultat, 7,1 procent.

Svenska Folkpartiet får med 4,8 procent ungefär samma stöd som i valet, 4,9 procent.

Och Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) ligger kvar på sitt valresultat, 3,5 procent.

Det ska bli intressant att se hur partisympatierna påverkas av budgetåtstramningarna.

Estland i Aftonbladet Kryss & Quiz

17 september 2015 8:29 | Media | 2 kommentarer

Jag är road av att lösa korsord – har kanske just den breda allmänbildning som krävs för ett framgångsrikt krysslösande. Så ofta löser jag samtliga kryss i veckans nummer av Aftonbladet Kryss & Quiz, dock med undantag för Sportkrysset, detta eftersom idrott ligger utanför det jag är intresserad av.

Jag har just klarat av veckans utgåva och har då åter igen slagits av hur ofta mitt gamla hemland Estland på olika sätt figurerar i det här kryssmagasinets korsord. Jag har inte orkat fingranska varje kryss, men utan större besvär hittar jag tre exempel i veckans utgåva, där jag alltså har löst alla kryss utom det med sporttema.

I Helene GustafssonsMat” hittar jag nyckeln ”Man på Dagö”, som förstås har svaret EST.

Johan Engström har som huvudperson i Litteraturkrysset den svenskestniska författarinnan BEA UUSMA, och här ska vi också känna till hennes roman ”MIN KÄRLEKSHISTORIA”.

Den av konstruktörerna som oftast, och på ett sätt som vittnar om kunskap, i sitt ”Svåra krysset” har med estlandsanknutna saker är Bertil Johansson. Fast den här gången skojar han lite med oss. Jag, som kan estniska, förstår först inte vad STORLEK I ESTLAND ska bli – inget estniskt ord som vore tillämpligt som svar passar in. Men sen går det upp ett ljus – den gode Bertil Blues skojar med oss. Svaret ska bli STL, vilket mycket riktigt finns i Estland.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^