Danmark: S störst. V och DF tävlar om andraplatsen

14 september 2015 16:29 | Politik | Kommentering avstängd

Folketingsvalet tidigare i år (18 juni) gav följande resultat:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 7,5 procent

Socialdemokratiet är fortsatt största parti. I vissa mätningar är Venstre, utan att ha fått tillbaka sin forna styrka, aningen större än Dansk Folkeparti, men det här varierar i mätningarna:

Ritzau Index, en sammanvägning av en rad olika mätningar, ger för närvarande följande fördelning av partisympatierna:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,7 procent
Socialistisk Folkeparti 4,1 procent
Enhedslisten 8,4 procent
Alternativet 4,7 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 20,6 procent
Konservative Folkeparti 3,1 procent
Liberal Alliance 7,7 procent

Den senaste mätningen, en från 13 september och gjord av Voxmeter för Ritzau, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 26,6 procent
Radikale Venstre 4,9 procent
Socialistisk Folkeparti 4,3 procent
Enhedslisten 8,2 procent
Alternativet 4,3 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,3 procent
Konservative Folkeparti 3,1 procent
Liberal Alliance 7,1 procent

En undersökning, gjord av Gallup för Berlingske, publicerades 10 sepember:

Socialdemokratiet 25,2 procent
Radikale Venstre 4,5 procent
Socialistisk Folkeparti 4,5 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 5,0 procent
Venstre 18,7 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,3 procent
Liberal Alliance 8,5 procent

Berlingske Barometer, också det ett genomsnitt av olika instituts undersökningar, ger för närvarande följande fördelning av partisympatierna:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,7 procent
Socialistisk Folkeparti 4,1 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 4,7 procent
Venstre 19,7 procent
Dansk Folkeparti 20,7 procent
Konservative Folkeparti 3,1 procent
Liberal Alliance 7,7 procent

Sista mätningen inför kommunalvalet i Norge

14 september 2015 15:51 | Politik | Kommentering avstängd

Aftenposten har publicerat den allra sista opinionsmätningen inför kommunalvalet i Norge 13 och 14 september:

Arbeiderpartiet 29,4 procent (- 2,5 procentenheter)
Sosialistisk Venstreparti 4,9 procent (+ 1,1)
Rødt 2,7 procent (- 0,2)
Senterpartiet 8,1 procent (+ 2,0)
Miljøpartiet De Grønne 4,3 procent (- 1,1)
Kristelig Folkeparti 5,8 procent (+ 1,6)
Venstre 5,3 procent (- 0,8)
Høyre 25,8 procent (+ 0,7)
Fremskrittspartiet 10,5 procent (- 0,9)

Arbeiderpartiet brukar i mätningar inför lokala val ligga märkbart lägre än i mätningar som är inriktade på rikspolitiska sympatier, men det här är ändå anmärkningsvärt lågt. I stället ökar vänsteralternativet Sosialistisk Venstreparti, vilket möjligen kan ha att göra med att vänsterväljare, som vill ha en generös flyktingpolitik, är missnöjda med APs taktiskt återhållsamma linje. Intressant är också att Senterpartiet, som stöder vänstersidan, går framåt, medan MDG, som är mer vacklande, förlorar stöd.

Fremskrittspartiet, som är det parti som försöker exploatera flyktingsmotståndet, är nere på en nivå som ligger långt under vad den var under partiets glansdagar och backar till och med. Det i traditionell mening borgerliga parti som bäst håller ställningarna är Høyre.

En söndag i barnens och barnbarnens tecken

14 september 2015 12:46 | Barnkultur, Film, Handel, Mat & dryck, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 1 kommentar

Sent på kvällen i lördags åkte Birgitta och jag in till stan. Till Uppsala alltså – Öregrund är ju också en stad fast en mycket liten sådan, för oss vårt sommarland.

Söndagen gick helt i barnens och barnbarnens tecken.

När vi kom till lägenheten i Uppsala, möttes vi i hallen med kram av Kerstins dotter Klara. Klara berättade också, att mamma Kerstin själv hade bakat smörgåstårta, ett måste vid födelsedagar i vår familj. Kerstin skulle nämligen fylla år dan därpå, 46 närmare bestämt. Smörgåstårta hade annars Birgitta tänkt göra – hon hade med sig ingredienser, köpta på Coop Konsum i Öregrund.

Så på söndag morgon, födelsedagsmorgonen alltså, uppvaktade vi Kerstin med att tåga in och sjunga ”Röda små smultron” och lämna över den bukett astrar från trädgården i Öregrund Birgitta hade plockat. Vi fick sen var sin bit smörgåstårta till morgonkaffet. Smörgåstårtan plus ytterligare en vidunderlig egenbakad födelsedagstårta finns att beskåda på Kerstins Instagram – ta en titt där, så kommer ni att förstå det här att den här damen en bit upp i åren sadlade om och blev bagare.

Vi har tre i vår familj som fyller år i september. Birgitta fyller 78 – kommer då i kapp mig – nästa söndag, och Kerstins son Viggo fyller 13 – blir tonåring – den 25 september. Familjen brukar fira alla de här födelsedagarna samtidigt, och det blir på Birgittas födelsedag.

Först då kommer vi alltså att fira Kerstin på riktigt. Birgitta och jag tänker ge henne en gemensam present. Vad kan jag inte berätta, eftersom Kerstin är väl hemmastadd i bloggvärlden. Men kanske har presenten något att göra med den lägenhet hon nyligen har köpt och kommer att flytta in i senare i höst?

* * *

Men i går, söndag, skulle vi besöka ytterligare ett av våra barn, Matti, och hans familj – hustrun Karin och döttrarna Ella, 3, och Sofia, inget år alls än så länge.

Den här familjen har alltså växt, och det gjorde att den lägenhet de hade (på Söder i Stockholm) blev för liten. Mellanstation blev en hyrd lägenhet i Hammarby Sjöstad – lägenhetens ägare har utlandstjänstgöring – men naturligtvis ville Matti och Karin ha en mer permanent lösning, och den dök upp i samma stadsdel, bara en liten bit från den bostad de hyrde.

I den här lägenheten har småflickorna fått var sitt rum. Framför allt det stora rummet har vidunderlig utsikt med mycket rymlig uteplats på en generöst tilltagen balkong. Ella ville förstås också visa oss sitt nya rum, och vi fick veta att hon snabbt hade skaffat sig en ny kompis i trappuppgången.

Men det jag beundrade mest var Mattis och Karins egna insatser: Trots att de bara har bott där kort tid och inte ens har hunnit packa upp riktigt alla flyttkartonger, fanns det en air av smakfull ordning över deras nya bostad, den som de nu sannolikt kommer att bo i mycket länge.

Lunchbordet väntade, och vi bjöds på köttgryta och kokt potatis. Efteråt blev det kaffe med bröd, och till mig, som är diabetiker, hade man köpt ett par särskilda bakverk på Gunnarsons konditori på Söder.

Sen gick vi ut på promenad. Ella matade änderna som sam omkring i den mycket grunda kanalen en bit bort – fast det kom en stor flock gråsparvar och ville också ha del av brödet.

Och så promenerade vi omkring i området, oerhört fint dels för att det är så enhetligt och stilrent byggt, dels för att det är fyllt av grönska: fantastiska innergårdar fyllda av lummig grönska, längs gatorna alléträd av olika sorter, vatten. Samtidigt är det här ju en ganska central del av Stockholm. Och här finns fullt av affärer, också Coop.

Både jag och Birgitta hade med oss presenter till barnen.

Lustigt nog, av en ren slump faktiskt, hade vi båda skaffat var sin bok av samarbetsparet Ulf Nilsson (text) och Eva Eriksson (bild) till Ella.

Birgitta hade köpt ”Sommar i Stora Skogen” och jag ”Alla döda små djur”, den som jag skrev om här om dagen. Trots att ”Alla döda små djur” har ett gravallvarligt (!) ämne, skrattade vi högt allihop, när Matti läste den för Ella.

Innan vi åkte hem, tittade vi tillsammans på Paul Kings mycket sevärda film ”Paddington”, och den här filmen, inte animerad utan med skådespelare, är faktiskt mycket sevärd. Ibland, när det blir nästan outhärdligt spännande för en treåring, kryper lilla Ella in i pappa Mattis famn, men Ella är en mycket mogen treåring – hon gillar till exempel böcker som riktar sig till äldre barn – och själv tror jag, att barn kan bli trygga även om man inte försöker dölja de mörka och farliga sidorna av livet och världen för dem.

* * *

Sen åkte farfar och farmor hem till Uppsala och kom hem lagom för att hinna se Beck-filmen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^