Coop byggvaror tar marknad i Norge

5 september 2015 18:32 | Handel | Kommentering avstängd

Jag har tidigare skrivit om den expansiva och framgångsrika norska konsumentkooperationen men då med inriktning på livsmedelshandeln – jag har bland annat berättat att norska Coop har övertagit den norska grenen av ICA.

Men medan den svenska kooperationen smalnar av i riktning mot livsmedelshandel – senast sålde man bokhandelsjätten Akademibokhandeln – upprätthåller den norska kooperationen bredden och växer även i andra sektorer än livsmedelshandel. Den norska affärstidningen Dagens Næringsliv berättar om att Coop Obs! Bygg under de senaste fem-sex åren har öppnat byggvarubutiker med en yta om 170.000 kvadratmeter. I fjol växte de här byggvaruhusen med 25 procent, och nu i sommar har de växt med ytterligare 13,5 procent. Byggmarknaden i Norge växer i snitt med fem procent per år.

Det här gör att konkurrenterna, till exempel finskägda Byggmakker har börjat svettas och nu också investerar och moderniserar. Men Coop håller på att erövra tredjeplatsen bland byggvarubutikerna. Som ett viktigt konkurrensmedel använder man sig av låga priser.

Norge: Senterpartiet flåsar Fremskrittspartiet i nacken

5 september 2015 18:01 | Politik | Kommentering avstängd

Tidningarna Klassekampen och Nationen har låtit Norfakta undersöka de politiska sympatierna dels inför det förestående kommunalvalet, dels i rikspolitiken. Det intressanta är att stödet för flera av partierna är märkbart olika beroende på vilken politisk nivå det rör sig om.

Inför kommunalvalet den 13 och 14 september är partisympatierna enligt den här undersökningen de här:

Arbeiderpartiet 31,7 procent (- 2,1 procentenheter jämfört med förra mätningen), 33,2 procent i fylketingsvalet 2011
Sosialistisk Venstreparti 3,6 procent (+ 0,3), 4,3 procent i fylketingsvalet 2011
Rødt 2,0 procent (+ 0,2), 1,7 procent i fylketingsvalet 2011
Senterpartiet 8,1 procent (+ 1,5), 6,3 procent i fylketingsvalet 2011
Miljøpartiet De Grønne 6,4 procent (+ 1,5), 1,3 procent i fylketingsvalet 2011
Kristelig Folkeparti 4,8 procent (- 0,2), 5,8 procent i fylketingsvalet 2011
Venstre 5,3 procent (+ 0,7), 5,7 procent i fylketingsvalet 2011
Høyre 26,0 procent (- 0,9), 27,6 procent i fylketingsvalet 2011
Fremskrittspartiet 8,9 procent (- 0,7), 11,8 procent i fylketingsvalet 2011

Här lägger vi märke till Senterpartiets och MDGs stora uppgång. Fremskrittspartiet ser ut att gå mot sitt svagaste val på 24 år.

Stortingsbarometern, gjord samtidigt, ger för flera av partierna märkbart avvikande resultat:

Arbeiderpartiet 35,6 procent (- 0,8 procentenheter), 30,8 procent i stortingsvalet 2013
Sosialistisk Venstreparti 3,1 procent (- 0,1), 4,1 procent i stortingsvalet 2013
Rødt 1,2 procent (- 0,2), 1,1 procent i stortingsvalet 2013
Senterpartiet 5,6 procent (+- 0), 5,5 procent i stortingsvalet 2013
Miljøpartiet De Grønne 5,4 procent (+ 1,5), 2,8 procent i stortingsvalet 2013
Kristelig Folkeparti 5,9 procent (+ 0,5), 5,6 procent i stortingsvalet 2013
Venstre 4,1 procent (+ 0,7), 5,2 procent i stortingsvalet 2013
Høyre 25,5 procent (- 0,6), 26,8 procent i stortingsvalet 2013
Fremskrittspartiet 12,6 procent (- 0,1), 16,3 procent i stortingsvalet 2013

I riksmätningen ligger Arbeiderpartiet påtagligt högre, så också MDG, medan Senterpartiet inte alls har samma framgång i rikspolitiken.

Norge: Inga större förändringar i senaste mätningen inför kommunalvalet

5 september 2015 14:08 | Politik | Kommentering avstängd

Opinionsläget har inte märkbart förändrats inför kommunalvalet i Norge: Både Høyre och Fremskrittspartiet har ökat en aning i den partibarometer Respons har gjort för Aftenposten, men det är så lite att det ligger inom felmarginalen, detta trots att FrP har gjort invandringskritiska utspel. Arbeiderpartiet ligger kvar en bit öve 30 procent. Miljøpartiet De Grønne ligger kvar över fyra procent.

När väljarna har svarat på frågan ”Om det det var kommunalval i morgon, vilket parti skulle du då rösta på?”, hade 72 procent en partipreferens enligt följande:

Arbeiderpartiet 32,2 procent (- 0,7 procentenheter)
Sosialistisk Venstreparti 3,8 procent (+ 0,3)
Rødt 2,8 procent (+ 1,0)
Senterpartiet 6,1 procent (- 0,3)
Miljøpartiet De Grønne 5,4 procent (- 0,5)
Kristelig Folkeparti 4,2 procent (- 2,9)
Venstre 6,1 procent (+ 0,4)
Høyre 25,1 procent (+ 1,6)
Fremskrittspartiet 11,4 procent (+ 1,4)

Melodikrysset nummer 36 2015

5 september 2015 12:35 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Serier, Ur dagboken | 2 kommentarer

Jag är sedan unga år storkonsument av tecknade serier och har förstås också läst ”Stålmannen”, men jag har faktiskt aldrig sett den som film. Däremot har jag tidigare hört musiken ur filmen, så den kunde jag omedelbart identifiera.

Dagens andra likaledes film- och serietidningsanknutna fråga beredde mig däremot dagens enda riktiga problem, sannolikt för att jag inte uppfattade frågan. För det är klart att jag vet, att Kalle Anka bor i Ankeborg.

Och för att då också klara av den enda fråga, som i sak beredde mig problem: Artisten med namn hämtat ur den romerska mytologin kallar sig för Dido – det är också ett av hennes förnamn. Henne hörde vi i ”End of Night”.

Allt som ges på scen hinner jag av naturliga skäl inte följa. Således har jag aldrig sett ”Jekyll och Hyde” och hört Sarah Dawn Finer och Myrra Malmberg sjunga ”I hans blick”, men här var det lättare att hitta rätt svar och få det bekräftat via Google.

På gränsen till det jag intresserar mig för finns artister som har blivit kända genom Idol. Kevin Borg, i dag med ”Unstoppable”, minns jag dock från Melodifestivalen.

I Melodifestivalen 2011 medverkade Eric Gadd, och även om jag inte tyckte att hans ”Vi kommer aldrig att förlora” var någon riktig höjdare, höjde den sig ändå över en stor del av det andra.

Annat minns man från vilket sammanhang som helst. Självfallet har jag hört ”O sole mio” på italienska, men jag känner också igen melodin när Elvis Presley sjunger den på engelska, ”It’s Now Or Never”.

Ibland undrar jag, varför jag minns så många låtar från förr bättre än det som förekommer i dagens schlagerfestivaler. Självfallet har det med melodiernas sångvänliga karaktär och låtarnas innehåll att göra, också med att de mest populära låtarna fortfarande spelades i radio årtionden efter det att de hade sjungits in.

Otroligt populär blev ”Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar” från 1938, detta trots att den inte fick spelas i radio, eftersom den var gjord som reklam för grädde.

Vissa låtmakare, som Jules Sylvain, lyckades med praktiskt taget allt de hade en hand med i. En av dagens ljudillustrationer, ”Det är den stora, stora kärleken”, är ett av en oändlig radda kompositioner, signerade Sylvain, vilka blev evergreens.

Åke Grönberg var både skådespelare och sångare, folkkär i båda facken. I dag hörde vi honom dock i en mindre känd låt, ”Kanske det rent av är jag”.

Chuck Berry har jag skrivit utförligt om, detta med anledning av att jag av sonen fick en Chuck Berry-box, och jag vet sen gammalt att en av hans succéer var ”Sweet Little Sixteen”. Fast i dag gjordes den här låten av två andra legendarer, Jerry Lee Lewis och Ringo Starr.

Vi avslutar med ett par lite stillsammare låtar, även om tempot höjs i refrängen i Lasse Berghagens ”En kväll i juni”. Men första delen av den här dubbelfrågan, illustrerad med ”Nu grönskar det i dalens famn”, hade genomgående en lugnare andhämtning.

Jag noterar att Anders Eldeman så fort vi kommer in i september börjar längta tillbaka till sommaren. Jag förstår honom faktiskt. I går, när jag efter några dagar inne i Uppsala återkom till Öregrund, kändes för första gången hösten i luften.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^