Sista mätningen inför kommunalvalet i Norge

14 september 2015 15:51 | Politik | Kommentering avstängd

Aftenposten har publicerat den allra sista opinionsmätningen inför kommunalvalet i Norge 13 och 14 september:

Arbeiderpartiet 29,4 procent (- 2,5 procentenheter)
Sosialistisk Venstreparti 4,9 procent (+ 1,1)
Rødt 2,7 procent (- 0,2)
Senterpartiet 8,1 procent (+ 2,0)
Miljøpartiet De Grønne 4,3 procent (- 1,1)
Kristelig Folkeparti 5,8 procent (+ 1,6)
Venstre 5,3 procent (- 0,8)
Høyre 25,8 procent (+ 0,7)
Fremskrittspartiet 10,5 procent (- 0,9)

Arbeiderpartiet brukar i mätningar inför lokala val ligga märkbart lägre än i mätningar som är inriktade på rikspolitiska sympatier, men det här är ändå anmärkningsvärt lågt. I stället ökar vänsteralternativet Sosialistisk Venstreparti, vilket möjligen kan ha att göra med att vänsterväljare, som vill ha en generös flyktingpolitik, är missnöjda med APs taktiskt återhållsamma linje. Intressant är också att Senterpartiet, som stöder vänstersidan, går framåt, medan MDG, som är mer vacklande, förlorar stöd.

Fremskrittspartiet, som är det parti som försöker exploatera flyktingsmotståndet, är nere på en nivå som ligger långt under vad den var under partiets glansdagar och backar till och med. Det i traditionell mening borgerliga parti som bäst håller ställningarna är Høyre.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^