Melodikrysset nummer 50 2014

13 december 2014 12:06 | Barnkultur, Media, Musik | 17 kommentarer

Jag är dunderförkyld, men ändå hade jag inga större besvär med att lösa dagens Melodikryss.

Detta kanske för att bara den allra sista frågan illustrerades med musik, som jag tror mig aldrig ha hört, ”All of Me”, framförd av en artist jag inte heller har hört talas om, John Legend. Ni får gärna håna mig, om det roar er.

Ytterligare en fråga hade jag problem med men för att jag inte hade noterat vad Anders Eldeman egentligen frågade om. Jag kände genast igen låten, ”Den person som tillgrep en väska i går” men hade inte fastnat för frågeformuleringen trots att jag hade skrivit ner den: vilket instrument spelar sångarens favorit på? Jag tänkte till att börja med över huvud taget inte på att den som i det här fallet sjöng var Lasse Brandeby, så det tog en stund att komma på att frågan syftade på Gudrun, hon som spelade triangel.

Stinsen brinner” med Galenskaparna/After Shave har jag visserligen inte sett på scen men i TV – det underlättar alltid, när man har något slags relation till musiken som spelas i krysset.

Ett annat exempel med anknytning till dagens kryss: ”Höga berg och djupa dalar” ingick i den klassiska sångrepertoar vi fick lära oss under min folkskoletid.

Lätta för mig är också frågor med anknytning till äldre melodifestivallåtar. Jag har varit en ganska trogen lyssnare genom åren och vågar därför hävda att de här tävlingarna förr innehöll mycket fler sånger med riktig schlagerkaraktär, alltså i texter och/eller musik hade element som genast fäste sig i minnet, inte, som så ofta i dag, mest försökte leva på scenshow och annat utanverk.

”Gå och göm dig, Åke Tråk”, som Mona Wessman kom trea med 1968 – här skulle sista siffran, åtta, skrivas in som svar – är ett exempel.

”We Are All the Winners”, som gav Nick Borgen andra plats 1993, ett annat.

Men melodier som är catchy, som omedelbart fäster sig i musikminnet, kan se högst olika ut – jag pläderar verkligen inte för att populärmusik av i dag ska låta som ”De e’ inte åldern som gör att man e’ gammal” ned Sigge Fürst och Thore Skogman.

Nej, för egen del tycker jag att ”Wake Me Up Before You Go Go” med Wham! är en härlig låt.

Och jag lyssnar gärna på ”Have You Ever Really Loved a Woman” med Bryan Adams.

”Hela huset” är måhända inte det allra yppersta Håkan Hellström respektive Veronica Maggio har gjort, men båda är nu verksamma artister som anstränger sig för att göra skillnad mot de bedövande ljudmattor allt för mycket av det vi hör i radio, på TV och på skiva består av.

Och så var det bara veckans Taube kvar, ”Knalle Juls vals”, där man – om man inte som i dag hör den instrumentalt – hör raden ”Min lilla gran, du är så fin”.

Jo, jag ska köpa gran, en riktig, en sån där som luktar kåda och terpentin.

Och nästa lördag ska jag, som ni mina vänner, lösa Anders Eldemans kryss med 100 procent julfrågor.

17 kommentarer

 1. Hej Enn – För ordningens skull: ”Fetstila” höga i stället för djupa.
  Krya på Dig hälsar LO från ett blåsigt men ändå soligt Göteborg.

  Comment by LO - Göteborg — 2014 12 13 12:58 #

 2. Till LO: Tack! Jag hade skrivit helt rätt både i kladden och i krysset men sen ändå fetat fel ord.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 13 13:05 #

 3. I fallet John Legend skulle jag aldrig komma på tanken stt håna dig.

  Comment by Åke F — 2014 12 13 16:31 #

 4. Till Åke F: Tack! Fast jag kan förstå om läsare/lösare som vecka efter vecka, år eller år ser mig klara krysset till slut frestas att mästra mig för mina luckor, när de rör sådant som de själva kan.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 13 16:45 #

 5. Det här är ingen kommentar utan en undring. Jag gjorde lumpen på T 2 i Skövde 1962-63 och tror att där fanns en kille som hette Enn Kokk. Kan det ha varit du?

  Comment by Håkan Sannebro — 2014 12 14 16:19 #

 6. Till Håkan Sannebro: Nej, själv gjorde jag lumpen på I 21 i Sollefteå 1958-1959. Så sannolikt minns du en estnisk namne till mig.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 14 16:49 #

 7. Tack, då behöver jag inte fundera på det längre.

  Comment by Håkan Sannebro — 2014 12 14 17:27 #

 8. Enn, angående Sollefteå,
  -kommer Du ihåg en vitt hus till höger om järnvägsövergången på vägen ner mot bryggeriet och stan. Hågestavägen 19 var adressen.
  Jag bodde i det husets övervåning från 1958 fram till 1960 när vi flyttade från 6 rum och kök till en modern,trång liten 2:a på Storgatan 70. Mittemot kiosken i Bolagsbacken (Storgatan)som min mor ägde och drev mellan 1957 och 1963. Man kan säga att den kiosken blev min uppväxtplats i Sollefteå.
  Egentligen är jag ju uppväxt i Kramfors men flyttade till min mor 1958 i samband med att hon köpte kiosken.
  När man tänker efter hur mina flyttningar i landet har varit kan man tro att det har varit några månader åt gången som man bodde på ett ställe. Jag har flyttat 18 gånger i Uppsala om jag räknar lite, innan dess ett otal gånger i Sverige.
  Kanske det ”tattarblod” som flyter i mig har haft viss verkan till den osaliga flyttverksamhet jag haft.

  Comment by Urban Sjölander — 2014 12 14 18:19 #

 9. Till Urban Sjölander: Dess värre är Sollefteås gatunät och hus numera bara dunkla minnen – det var väldigt länge sen jag var där sist.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 15 9:18 #

 10. Till Enn. Och Urban, som tycks jäva påståendet att norrlänningar flytt int. Skämt åt sidan, husen och miljön du nämner i Sollefteå minns jag tydligt. Jag bodde där 15 år. Under nästan elva av de åren var jag lokalredaktör för VA.
  Och Enn, av salig I 21 kvarlever åtminstone en pigg kamratförening, som också ger ut intressanta böcker
  http://www.i21kf.se/

  Comment by HO — 2014 12 15 11:15 #

 11. Till Hans O Alfredsson: 2005 utkom ”Västernorrlänningen 2003-2004” (redakörer Olof G Strömberg och Lars Boström), årsbok för Västernorrlands regementes kamratförening. I den medverkade jag med en uppsats om min inkallelsetid på I 21 i Sollefteå 1958-1959, ”En villig men egensinnig soldat” (sidorna 65-70).

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 15 11:44 #

 12. Urban, är Hågestavägen 19 huset som syns upptill mitt i bilden på det här vykortet?

  Comment by Magnus Andersson — 2014 12 15 12:20 #

 13. Till Enn, intressant på min ära. Den boken har jag inte, däremot den som kom i år. Olof G Strömberg och Lars Boström känner jag väl till, den förre var personalvårdskonsulent när jag gjorde lumpen på I 21 1967-68, den senare hade jag som stf kompanichef.

  Comment by HO — 2014 12 15 12:58 #

 14. Magnus;
  Det vita huset ligger nedanför det hus vi bodde i. Tittar du noga ser du ett svart tak med träd runt sig nära järnvägsövergången, ovanför det vita huset som Ringström bodde.
  Ringström blev min lärare under 1960-talets första hälft när jag gick i folkskolan, Lillängets skola, numera rivet och försvunnet.
  Han sas vara sträng och det var han också men hade glimten i ögat som ibland hans busiga ungar i klassen fick se.
  Mor hyrde övervåningen i Hamr´ens hus Hågestavägen 19 och jag kommer ihåg hyran vi hade fast jag bara var 8 år när vi flyttade in. 312 kronor och 50 öre!!
  Det var ganska dyrt för den tiden men mor hade fått ett engångsbelopp av min far 1955 när de skildes, som ersättning för lille Urban som blev ”faderslös” genom skilsmässan.
  Pappa dömdes att betala 50.000:- som engångsbelopp med månatlig ersättning upp till min 18 års dag. Han plockade upp plånboken i tinget och erlade 25.000:- kontant och resten påföljande vecka.
  Den månatliga ersättningen brydde han sig sällan att betala till mor som ofta fick dra ur honom summan genom hjälp av sysslomannen. De 50.000:- gjorde att min annars fattiga mor fick möjlighet att köpa en kiosk för sitt uppehälle, dock arbetade hon sig helt slut och beslutade att sälja kiosken och på äldre dar utbilda sig till sjukvårdsbiträde. Hon dog 2004 , 91 år fyllda.
  Den sista tiden bodde min syster också i hemmet i Sollefteå, ovanpå Medins Rör på Storgatan 41. De tog liksom hand om varandra då min syster som var född 17 år innan mig, 1933, behövde allt stöd hon kunde få efter att blivit änka i unga år och senare blev sjuklig. Hon dog 2012, 79 år gammal. Mors fattiga barndom speglade nog hennes liv, hon blev utauktionerad redan kring 1917 som 4-åring att vara lillpiga vilket inte var lätt arbete för ett barn. Hennes revansch var att alltid söka sig stora lägenheter att bo i. Den sista lägenheten var nog närmare 350 kvm, 2 våningar ovanpå Medins, ett av Sollefteås äldsta hus. Mellan gamla Posten och Sjödinska huset efter Storgatan. Attan vad man helt plötsligt minns saker……

  Comment by Urban Sjölander — 2014 12 15 13:02 #

 15. Magnus och andra igen;
  -på vykortet Du har lagt in på ditt svar ser man i mitten nuvarande Zeunerts Bryggeri då Sobra, Sollefteå Bryggeri AB. Det hus som ligger högre upp i korsningen Storgatan Hågestavägen kallades och kallas väl än för Stockholmshuset. Där bodde högre militärer. Jag kommer ihåg Lindbloms och Nordenskiöld eftersom jag lekte med dem under min barndom. Till höger på bilden syns ett större boningshus den s.k. Disponentvillan som beboddes av Otterströms, då ägare av bryggeriet. Huset finns fortfarande men dess i barndomens ögon stora hus har med tiden blivit en lite större villa i en gammal mans ögon. Längre ner till höger ligger läkarvillan som beboddes av bla Kicki Colmert vars far var läkare på Lasarettet som ligger osynligt på högra delen av vykortet. Vi gick i samma klass redan i folkskolans tvåa och jag glömmer aldrig henne därför hon var alltid en halv versrad efter under psalmsången om mornarna med fröken Muller som lärare. När vi andra hade sjungit färdigt avslutade Kicki med sina sista ord i versen solo. Trevligt nog dök Kicki upp i vår gamla affär på Kungsängsgatan en dag för några år sedan. Ett trevligt avbrott att tala om gamla tider.

  Comment by Urban Sjölander — 2014 12 15 13:38 #

 16. Urban, du väcker minnen även hos mej. Medinshuset, var det där Elis Wiklund, OS-guldmedaljören, hade sin sportaffär? Det var lite före min tid. Sen höll kanske Lilla Caféet (Jim Marcusson) till där.

  Comment by HO — 2014 12 15 18:52 #

 17. HO;
  -Jovisst!! Honom kommer jag ihåg och sedan låg det en pappershandel där…minnet sviker vad den hette nu…..men helt plötsligt kommer det på Josef Svensson Pappershandel hette butiken.
  Och kommer du kanske ihåg att Kaj F. och undertecknad hade disco på Gyllene Orren som blev klart en populär plats för de dansande i Sollefteå på 1960-talets senare del.
  Kanske en nostalgibok vore på plats om Jordens Navel, som en viss lärare i teckning , Lars W. kallade Sollefteå, han blev senare läkare i Sollefteå. Pluggade i Uppsala där jag hälsade på honom. Numera i Lund om jag inte missminner mig.
  Det rinner till många minnen som vi tillsammans har…..

  Comment by Urban Sjölander — 2014 12 15 20:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^