Ytterligare en estnisk riksdagsledamot lämnar Centerpartiet

3 december 2014 13:55 | Politik | Kommentering avstängd

Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska centerparti, Keskerakond, har sedan valet 2011 förlorat sju riksdagsledamöter och partigruppen i Riigikogu, parlamentet, har reducerats från 26 till 19. Ett par av de avhoppade har senare anslutit sig till Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Det senaste, just nu aktuella avhoppet har gjorts av Olga Sõtnik, som vi som känner igen estniska namn genast förstår inte är av estnisk härkomst – dock kommer hon inte från någon av Estlands många ryska familjer utan har ukrainsk familjebakgrund.

Hon har tidigare haft ett nära samarbete med centerledaren Savisaar, och bakgrunden till den här brytningen är uppenbart hans och partiets hållning i en för en ukrainska mycket känslig fråga: Savisaar och hans parti har vänskapliga förbindelser med maktpartiet i Ryssland, och de har, kanske på grund av sina många ryska väljare, haft svårt att uttala kritik av Rysslands agerande gent emot Ukraina.

Alltså har den ganska lyskraftiga och självständiga Sõtnik meddelat att hon utträder ur Centerpartiet men sitter kvar i Riigikogu fram till det kommande valet.

Hon har också meddelat att hon på nytt kommer att kandidera för en plats i Riigikogu, däremot inte för vilket parti.

Estniska media spekulerar dock i att Sõtnik kommer att ansluta sig till Socialdemokraterna och kandidera för dem.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^