Finland: (S)-ledaren Antti Rinne övervägde att lämna regeringen

1 september 2014 16:19 | Politik | 1 kommentar

Historiskt låga opinionssiffror, under 15 procent, bidrog till att de finländska socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, vid sin kongress tidigt i somras bytte ordförande: Utmanaren, Antti Rinne, besegrade med knapp majoritet den sittande partiordföranden.

Därefter beslöt han sig för att själv också överta den post hon hade haft i regeringen, den som finansminister. Kanske inte helt taktiskt med tanke på att Finland har en blocköverskridande koalitionsregering gick han sen ut i media med ett budgetförslag, som på flera punkter var tänkt att tillgodose mindre bemedlade människors – potentiella socialdemokraters – intressen. Flera representanter för de borgerliga partier, som bildar stommen i regeringen, gav sura kommentarer, och det hela slutade med att finansministern (S) fick nej till att höja garantipensionerna för dem med lägst pension med tio euro i månaden och på flera andra förslag – regeringskollektivet gick bara med på att höja pensionsinkomstavdraget.

För tidningen Länsi-Savo avslöjar Rinne nu, att han under budgetförhandlingarna övervägde att lämna regeringen.

Men det gjorde han alltså inte. Återstår att se hur den här historien påverkar de finländska socialdemokraternas ställning i opinionen.

Politisk storm i Grønland

1 september 2014 11:28 | Politik | Kommentering avstängd

Grønland har. trots knytningen till Danmark, ett betydande självstyre med eget parlament och egen regering, och i valet 2013 gjorde det socialdemokratiska partiet Siumut (Framåt) ett kanonval: ökade med 16,3 procent och fick 42,8 procent av rösterna. Den här framgången tillskrevs till stor del Siumuts karismatiska nya ordförande, Aleqa Hammond. Hon fick själv 6.818 personröster, vilket är lika med 22,6 procent av de avgivna rösterna.

Hon lyckades också bilda regering tillsammans med det nybildade vänsterpartiet Partii Inuit. (Inuit är den inhemska beteckningen för eskimå.)

Nu befinner sig det här partiet i opposition tillsammans med övriga partier i parlamentet, och tonen mot Aleqa Hammond är hätsk. Inte bara de utan också tre av Siumuts 14 parlamentsmedlemmar har röstat mot den föreslagna budgeten, och Hammonds egen fiskeriminister har offentligt gjort invändningar mot föreslagna nya avgifter på fisket.

Grunden för det här är det budgetunderskott regeringen har att brottas med (83 miljoner danska kronor). Dels får Grønland inte tillräckliga inkomster från basnäringen fisket, dels stagnerar det danska tillskottet till budgeten. (Budgeten har en utgiftssida på 6,6 miljarder danska kronor, varav 3,7 miljarder betalas av danska staten.)

Aleqa Hammond är dock förhoppningsfull om budgeten. Det grønländska parlamentet har sammanlagt bara 31 platser, så om hon lyckas få hela sin grupp (14) att rösta på ett kanske en aning modifierat budgetförslag, behöver hon bara få ytterligare ett par att rösta på samma sätt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^