Politisk storm i Grønland

1 september 2014 11:28 | Politik | Kommentering avstängd

Grønland har. trots knytningen till Danmark, ett betydande självstyre med eget parlament och egen regering, och i valet 2013 gjorde det socialdemokratiska partiet Siumut (Framåt) ett kanonval: ökade med 16,3 procent och fick 42,8 procent av rösterna. Den här framgången tillskrevs till stor del Siumuts karismatiska nya ordförande, Aleqa Hammond. Hon fick själv 6.818 personröster, vilket är lika med 22,6 procent av de avgivna rösterna.

Hon lyckades också bilda regering tillsammans med det nybildade vänsterpartiet Partii Inuit. (Inuit är den inhemska beteckningen för eskimå.)

Nu befinner sig det här partiet i opposition tillsammans med övriga partier i parlamentet, och tonen mot Aleqa Hammond är hätsk. Inte bara de utan också tre av Siumuts 14 parlamentsmedlemmar har röstat mot den föreslagna budgeten, och Hammonds egen fiskeriminister har offentligt gjort invändningar mot föreslagna nya avgifter på fisket.

Grunden för det här är det budgetunderskott regeringen har att brottas med (83 miljoner danska kronor). Dels får Grønland inte tillräckliga inkomster från basnäringen fisket, dels stagnerar det danska tillskottet till budgeten. (Budgeten har en utgiftssida på 6,6 miljarder danska kronor, varav 3,7 miljarder betalas av danska staten.)

Aleqa Hammond är dock förhoppningsfull om budgeten. Det grønländska parlamentet har sammanlagt bara 31 platser, så om hon lyckas få hela sin grupp (14) att rösta på ett kanske en aning modifierat budgetförslag, behöver hon bara få ytterligare ett par att rösta på samma sätt.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^