Venstre upp i ny dansk mätning – på bekostnad av Dansk Folkeparti

9 september 2014 15:41 | Politik | Kommentering avstängd

Voxmeters senaste mätning innehåller en del nya och intressanta trender – givet, förstås, att de också syns i andra kommande mätningar.

Borgerliga oppositionspartiet Venstre får i den här mätningen hela 25,3 procent, att jämföra med de sammanvägda resultaten i ett antal tidigare mätningar i Berlingske Barometer, 23,5 procent. Därmed börjar partiet åter närma sig valresultatet från folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

Det intressanta är att Venstres framgång åtminstone till stor del tycks ha skett på bekostnad av högerpopulistiska Dansk Folkeparti. I Berlingske Barometer ligger DF fortfarande på 19,4 procent, men i den aktuella mätningen har partiet halkat ner på 18,1 procent – i och för sig högt det också jämfört med partiets valresultat 2011, 12,3 procent.

Däremot har Venstres uppgång uppenbarligen inte skett på bekostnad av det ledande regeringspartiet, Socialdemokratiet, som i Voxmeters mätning får 22,4 procent mot 21,5 procent i Barometern. Men Socialdemokratiet har även nu en bit kvar till sitt valresultat från 2011, 24,8 procent.

Sämre går det för dess kvarvarande partner i regeringen, socialliberala Radikale Venstre. I den aktuella mätningen får partiet 7,4 procent mot 8,1 procent i Barometern och hela 9,5 procent i folketingsvalet 2011.

Denna regerings stödpartier (i vissa frågor) på vänsterkanten byter åtminstone delvis väljare med varann.

Socialistisk Folkeparti får i den här mätningen 7,8 procent mot 7,1 procent i Barometern. Det går alltså en smula uppåt mot valresultatet 2011, 9,2 procent.

Dess ständiga konkurrent, rödgröna och feministiska Enhedslisten, är i den här mätningen nere på 8,9 procent jämfört med 9,3 procent i Barometern. Men även det senaste mätresultatet ligger märkbart över partiets resultat i folketingsvalet 2011, 6,7 procent.

Venstres uppgång kan också till en liten del ha skett på bekostnad av Konservative Folkeparti, som i voxmetermätningen bara får 4,6 procent mot 5,4 procent i Barometern. Det aktuella mätresultatet ligger till och med under partiets mediokra resultat i valet 2011, 4,9 procent.

Och Liberal Alliance får i den här mätningen stöd av 4,7 procent, också det under barometergenomsnittet, 5,0 procent, och valresultatet 2011, som är detsamma.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^