Danmark: Borgerliga Venstre uppe på sin gamla nivå
27 september 2014 23:04 | Politik | Kommentering avstängdOckså i Voxmeters senaste mätning leder det borgerliga oppositionspartiet Venstre: Det får 26,5 procent mot en något lägre nivå i Berlingske Barometer, 24,6 procent. Stämmer resultatet i den här mätningen, är nu Venstre i stort sett uppe på samma nivå som i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.
Tvåa även i den här mätningen är Socialdemokratiet med 22,1 procent (21,8 procent i Barometern). Därmed ligger partiet fortsatt under sitt resultat i valet 2011, 24,8 procent.
Trea är högerpopulistiska Dansk Folkeparti med 17,1 procent mot 18,6 procent i Barometern. Rader av undersökningar bekräftar att DF nu konstant ligger långt över sitt valresultat 2011, 12,3 procent.
Konservative Folkeparti, som just har bytt partiledare, har i dagarna kongress. Partiet fick i valet 2011 låga 4,9 procent och har bara marginellt lyckats öka stödet, till 5,4 procent i den aktuella mätningen och 5,2 procent i Barometern.
Dess rival om borgerliga röster, Liberal Alliance, som i valet 2011 fick 5,0 procent, är i den aktuella mätningen uppe i 5,9 procent, i barometergenomsnittet i 5,5 procent.
Socialliberala Radikale Venstre, som sitter i regeringskoalition tillsammans med Socialdemokratiet, får i den aktuella mätningen stöd av 7,8 procent, aningen under barometergenomsnittet, 7,9 procent, och fortsatt under valresultatet från 2011, 9,5 procent.
I Folketinget finns två utanför regeringen stående vänsterpartier, som slåss om vänsterrösterna.
Socialistisk Folkeparti stöds i voxmetermätningen av 6,9 procent mot 6,8 procent i Barometern. Det är fortsatt under valresultatet från 2011, 9,2 procent.
Konkurrenten Enhedslisten får hos Voxmeter 7,7 procent, en nivå som är lägre än den i Baromeern, 9,0 procent men högre än den i valet 2011, 6,7 procent.
Melodikrysset nummer 39 2014
27 september 2014 12:17 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarerI går kväll regnade det. I dag är himlen blå men vinden höstkylig. Det kände jag när jag i morse vid sjutiden var nere vid brevlådan och hämtade våra tre morgontidningar.
Sen har jag, som min estniska härkomst bjuder, kokat mitt morgonkaffe och i lugn och ro, medan jag drack det och åt mina morgonmackor, tagit mig igenom alla tidningarna. Radion har stått på, och jag har lyssnat på ”Ring så spelar vi”. Det är lördag!
Men nu ska vi alltså tala om Melodikrysset.
Det hade väl sina knepigheter, olika för olika grupper av lyssnare.
Själv hade jag svårast med ”Babbelover” eller snarare dess skapare, Daniel Adams-Ray. Jo, jag känner till honom men är inte så förtrogen med vad han har gjort. Till slut nystade jag ändå upp det med hjälp av strecket i efternamnet.
Dansband är heller inte riktigt min grej, även om jag naturligtvis har hört Ingmar Nordströms. I dag hörde vi dem i ”När du ler”, i original ”Sun Street”.
Andra kan ha haft problem med det klassiska stycket, hämtat ur Antonin Dvořáks ”Från nya världen”. Det här hade jag själv lite problem med på grund av egen ouppmärksamhet – jag hade fått för mig att det sökta ordet skulle in på ett annat ställe i krysset.
Å andra sidan är det väl få som inte känner igen den gamla schlagern ”Tulpaner från Amsterdam”, just nu när blomsterlökarna ska i jorden extra aktuell.
Korta svarsord brukar ibland ställa oss lösare inför problem, men att de i dag utgjorde svar på kända fosterländska sånger gjorde det lättare.
Vi hörde Verner von Heidenstams och Wilhelm Stenhammars ”Sverige” och skulle sen i krysset översätta titeln till landkod, SE.
För säkerhets skull spelade Eldeman också grannlandet Norges nationalsång, ”Ja, vi elsker dette landet”. (Och apropå Norge gav oss i går kväll Skavlan ett av sina bästa program, med Frida, känd från ABBA, Desmond Tutu och Elvis Costello. Och så hoppas jag att ni lyssnade på avslutningen med In Flames.)
En anknytning till ABBA fanns ju också i en annan fråga, den där vi skulle identifiera en instrumentalversion av ”Du är min man”. Jag tänker då på dess upphovsman, Benny Andersson.
Per Gessle och Roxette har väl inte nått lika långt, men visst är också de stora inom populärmusiken. I dag fick vi höra ”It’s Possible”.
Det är möjligt att dagens yngre publik inte får några associationer, när den hör Vera Lynn-örhänget ”We’ll Meet Again”, som fick nytt liv genom TV-serien ”Vi möts igen”.
Men det är möjligt att de i stället är desto mer bekanta med ”Why Don’t You Do Right?”, sjungen av Amy Irving, och filmen den ingick i, ”Who Framed Roger Rabbit?”, på svenska ”Vem satte dit Roger Rabbit?”.
Högt uppe på min egen filmrankinglista finns Bo Widerberg och hans ”Elvira Madigan”. Vill ni läsa vad jag har skrivit om den här filmen, finns min recension ovan under Kulturspegeln, Film.
Och på tal om Kulturspegeln, hittar man där under sångtexter Evert Taubes ”En vals på Mysingen”.
Den finns längre söderut, men också Öregrund har sin skärgård, i samma hav, också samma hav som en gång i världen blev livlinan (och ibland döden) för tiotusentals flyende ester. Därför finns mitt sommarland numera vid roslagskusten.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^