Finland: (S)-ledaren Antti Rinne övervägde att lämna regeringen

1 september 2014 16:19 | Politik | 1 kommentar

Historiskt låga opinionssiffror, under 15 procent, bidrog till att de finländska socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, vid sin kongress tidigt i somras bytte ordförande: Utmanaren, Antti Rinne, besegrade med knapp majoritet den sittande partiordföranden.

Därefter beslöt han sig för att själv också överta den post hon hade haft i regeringen, den som finansminister. Kanske inte helt taktiskt med tanke på att Finland har en blocköverskridande koalitionsregering gick han sen ut i media med ett budgetförslag, som på flera punkter var tänkt att tillgodose mindre bemedlade människors – potentiella socialdemokraters – intressen. Flera representanter för de borgerliga partier, som bildar stommen i regeringen, gav sura kommentarer, och det hela slutade med att finansministern (S) fick nej till att höja garantipensionerna för dem med lägst pension med tio euro i månaden och på flera andra förslag – regeringskollektivet gick bara med på att höja pensionsinkomstavdraget.

För tidningen Länsi-Savo avslöjar Rinne nu, att han under budgetförhandlingarna övervägde att lämna regeringen.

Men det gjorde han alltså inte. Återstår att se hur den här historien påverkar de finländska socialdemokraternas ställning i opinionen.

1 kommentar

  1. Anti Rinne kanske inte var så vinnande namn.
    Bättre heta Hack i Hälinen
    Eller Jagvar Bäst.

    Comment by Bert — 2014 09 01 16:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^