Estland: Regeringspartierna bakåt. Premiärministern aviserar sin avgång

24 februari 2014 17:52 | Politik | 4 kommentarer

I TNS Emors senaste mätning förlorar båda de partier som bildar regering terräng.

Det ledande regeringspartiet, det i många avseenden nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) backar med 3 procentenheter och hamnar därmed på 21 procent.

Dess koalitionspartner, det socialkonservativa, kristna och nationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) tappar också 3 procentenheter och får då stöd av 19 procent.

Det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) ökar med 2 procentenheter till 27 procent.

Och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokraterna) ökar med 3 procentenheter till 26 procent. Därmed tävlar SDE åter igen med Centern om ledningen.

I estniska media nämns som orsaker till opinionsförskjutningen bland annat missnöje med lärarlönerna. Men en sannolikt viktigare orsak, också den självfallet nämnd i estnisk press, är premiärministerns, Andrus Ansips (Reformpartiet), allt tydligare manifesterade vilja att få avgå från sin post.

Hans parti har kongress och ordförandeval den 2 mars, och nu under veckohelgen kom också premiärministerns bekräftelse av att han då kommer att lämna partiledarskapet och därefter premiärminsterposten.

Ny partiordförande och premiärminister tycks Siim Kallas bli. Kallas är en i Estland mycket känd politiker, som har varit centralbankschef, utrikesminister, 1999-2002 finansminister och 2002-2003 premiärminister. Därefter har han varit EU-kommissionär. Reformpartiet hoppas uppenbarligen att få draghjälp i opinionen av den kapable Kallas – men utgången beror naturligtvis också på i vilken utsträckning de ändrade partipreferenserna har att göra med ändrade politiska värderingar.

4 kommentarer

 1. Han är inte den ende som avgår!! Två Sekel går i ide!! Det fungerade inte så väl med kundunderlaget att Två Sekel kan vara kvar i sin nya butik i Byggbiten på Seminariegatan/Fyrisvallsgatan fastän lokalen är jättebra och en parkering finns i direkt anslutning väljer vi att starta nätförsäljning istället. På Hemsidan http://www.tvasekel.se visar vi en del av våra saker.

  Comment by Urban Sjölander — 2014 02 25 14:16 #

 2. Till Urban Sjölander: De kunder ni är ute efter rör sig ofta – har jag förstått – i kretsar, besöker flera butiker med likartat utbud. Och det kan man ju inte göra där ni nu senast har hållit till.

  Lycka till med nätaffärerna!

  Comment by Enn Kokk — 2014 02 26 12:52 #

 3. vÅR NÄRMASTE GRANNE ÄR sTADSMISSIONENENS

  Comment by Urban Sjölander — 2014 02 26 15:39 #

 4. Där vart det rejält fel!!! Glömde capslock och stavade som en kljhg. Som sagt vår närmaste granne där vi ligger nu är Stadsmissionens affärslokal men tyvärr har vi nog inte samma kundstam!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 02 26 15:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^