Fortsatt motigt för den danska mitten-vänsterregeringen

8 september 2013 16:17 | Politik | 6 kommentarer

Enligt en färsk opinionsundersökning, beställd av Ritzau och utförd av Voxmeter, går det en smula uppåt för Socialdemokratiet i Danmark, men eftersom både Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti samtidigt tappar, ser det fortsatt dystert ut för den danska mitten-vänsterregeringen. Regeringsombildningen nyligen har således inte gett av statsminster Helle Thorning-Schmidt (S) önskat resultat.

Socialdemokratiet får i den här mätningen 20,8 procent mot rekordlåga 19,2 procent för en månad sedan. I valet 2011 fick partiet 24,8 procent, också det ett historiskt dåligt resultat, men man är alltså inte ens uppe på den nivån.

Radikale Venstre, ett socialliberalt parti, får 7,9 procent (- 1,4).

Och Socialistisk Folkeparti får 5,5 procent (- 0,8).

Yttervänster- och miljöpartiet Enhedslisten, som står utanför regeringen, får 9,8 procent och har därmed också tappat 1,4 procent.

Venstre, trots namnet ett borgerligt parti ganska långt till höger, är fortsatt Danmarks störstra parti med sina 30,6 procent (+ 3,9 procent jämfört med valet 2011).

Liberal Alliance får 6,6 procent (5,1 i förra mätningen).

Det Konservative Folkeparti går en smula framåt, till 3,1 procent (2,9 i förra mätningen), men är fortsatt i farlig närhet av spärrgränsen. I förra valet, som inte heller gick så lysande, fick partiet 4,9 procent.

Populistpartiet Dansk Folkeparti backar en smula, från 15,6 procent i augusti till 15,1 i den här mätningen. Det här är ändå en uppgång jämfört med valet, då partiet fick 12,3 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^