Fortsatt motigt för den danska mitten-vänsterregeringen

8 september 2013 16:17 | Politik | 6 kommentarer

Enligt en färsk opinionsundersökning, beställd av Ritzau och utförd av Voxmeter, går det en smula uppåt för Socialdemokratiet i Danmark, men eftersom både Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti samtidigt tappar, ser det fortsatt dystert ut för den danska mitten-vänsterregeringen. Regeringsombildningen nyligen har således inte gett av statsminster Helle Thorning-Schmidt (S) önskat resultat.

Socialdemokratiet får i den här mätningen 20,8 procent mot rekordlåga 19,2 procent för en månad sedan. I valet 2011 fick partiet 24,8 procent, också det ett historiskt dåligt resultat, men man är alltså inte ens uppe på den nivån.

Radikale Venstre, ett socialliberalt parti, får 7,9 procent (- 1,4).

Och Socialistisk Folkeparti får 5,5 procent (- 0,8).

Yttervänster- och miljöpartiet Enhedslisten, som står utanför regeringen, får 9,8 procent och har därmed också tappat 1,4 procent.

Venstre, trots namnet ett borgerligt parti ganska långt till höger, är fortsatt Danmarks störstra parti med sina 30,6 procent (+ 3,9 procent jämfört med valet 2011).

Liberal Alliance får 6,6 procent (5,1 i förra mätningen).

Det Konservative Folkeparti går en smula framåt, till 3,1 procent (2,9 i förra mätningen), men är fortsatt i farlig närhet av spärrgränsen. I förra valet, som inte heller gick så lysande, fick partiet 4,9 procent.

Populistpartiet Dansk Folkeparti backar en smula, från 15,6 procent i augusti till 15,1 i den här mätningen. Det här är ändå en uppgång jämfört med valet, då partiet fick 12,3 procent.

6 kommentarer

 1. https://denkorteavis.dk/2013/thorning-ser-skriften-pa-vaeggen/

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 09 9:15 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Jag hör, som du säkert har förstått, inte till Helle Thorning-Schmidts beundrare, men jag skulle nog akta mig för att använda Karen Jespersen och Ralf Pittelkow som sanningsvittnen.

  Jag har träffat båda och lärde känna framför allt Pittelkow när han under Poul Nyrup-Rasmussens ordförandeskap i Socialdemokratiet skötte partiets nordiska kontakter.

  Jespersen och Pittelkow är gifta och började båda sin bana i Venstresocialisterne.

  Karen kandiderade sen, misslyckat, för Socialistisk Folkeparti, och båda anslöt sig till Socialdemokratiet, där Ralf gjorde en remarkabel insats för att välta Svend Auken och ersätta honom med Poul Nyrup-Rasmussen.

  Karen blev socialdemokratiskt statsråd men drev också allt längre åt höger: kunde rent av sägas tävla med Dansk Folkeparti om att inta publikfriande, invandrarfientliga ståndpunkter.

  Det här ledde förstås till politiska konflikter, så hon lämnade Socialdemokratiet – för att i stället ansluta sig till Venstre. För vilket hon belönades med en ministerpost i en borgerlig regering.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 09 11:49 #

 3. Deras nuvarande ståndpunkter är jag väl bekant med men inte deras tidigare bakgrund. Tack för det. Sådan info är alltid berikande.
  Invandringsfientlig? Reinfeldt skulle aldrig våga säga det som Helle sa om kravallerna i Odense när ett ”invandrarbande” slog sönder akuten på sjukhuset där:
  ”Statsminister støtter kontroversielle udtalelser
  Angrebene på skadestuen fik i går hendes partifælle, formanden for Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik, Trine Bramsen (S), til at opfordre voldsmændene til at overveje, om de vil være en del af det danske samfund eller »rejse hjem til deres hjemland«, ligesom hun har sagt, at »hvis de vil ud og slås med køller, så er der steder i verden, hvor man kan slås med køller«.
  Statsministeren støtter Trine Bramsens udtalelser, der ellers har vakt harme hos både socialdemokratiske partifæller og radikale politikere.” http://politiken.dk/politik/ECE1727944/thorning-gaar-til-angreb-paa-odense-boeller/
  Invandrings- eller främlingsfientlig är typiska ord för att ”fula ut” personer med andra åsikter. Brukar titta på YLEs svenska nyheter kl 18.30 och noterade under det svenska valet 2010 att Sverigedemokraterna aldrig omnämndes som främlingsfientliga utan bara – kort och gott – som invandringskritiska.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 09 12:22 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Jag är väl medveten om att det också finns andra socialdemokrater i Danmark, vilka går långt utöver de gränser som gäller här i Sverige – jag har ju faktiskt en bakgrund som de svenskia socialdemokraternas nordenspecialist. Att jag här skrev om just Karen Jespersen och Ralf Pittelkow berodde på att du hänvisade till en artikel av dem.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 09 13:16 #

 5. På en middag i Berlin nyligen satt jag bredvid en dansk journalist. Hans åsikter var klart åt vänster och han öste galla över Jespersen och Pittelkow när jag diskuterade dansk politik med honom. Invandrarfientlighet o s v….
  Senare i bordssamtalet kom vi att tala om Grönland och plötsligt började mannen ösa ur sig elakheter och sin vämjelse över grönländarna som bara var lata, söp och gjorde slut på danska pengar. När jag lite försiktigt påpekade att inte ens J&P uttryckte sig så om araber fnös han bara och sa att jag som svensk inte förstod problemet.
  – Skickligt? Att förakta J&P och grönländare på samma gång.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2013 09 09 18:21 #

 6. Till Thomas Åkerblad: Jag har ju ingen som helst anledning att ta den här mannen i försvar. Dock är det sant att det finns stora alkoholproblem på Grönland – det finns de som tror att inuiterna av något slags genetiska skäl far illa av alkohol.

  Nu kanske Danmarks problem med Grönland löser sig genom att Grönland helt frigör sig från Danmark, byter självstyret mot full självständighet. Man ska komma i håg att Grönland har stora oexploaterade naturtillgångar.

  Comment by Enn Kokk — 2013 09 09 22:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^