En fantastisk gammal man

4 september 2013 17:28 | Musik | 4 kommentarer

Leonard Cohen är en gammal man (född 1934) men fortfarande, trots att åldern märks på rösten, fantastisk inte bara som skapare av poetiska texter och kongeniala melodier utan också som artist. På sin CD från 2012, ”Old Ideas” (Columbia 88697986712, distribution Sony), har han som låtmakare på ett antal spår fått assistans av den i skivvärlden vida berömde Patrick Leonard, som har arbetat ihop med en drös berömda artister, men det är de låtar, som är skapade bara av Leonard Cohen, som gör den här plattan riktigt hörvärd.

Rösten må, som i ”Amen”, vara skrovlig men i så fall som på en försupen ängel, dessutom uppbackad av änglakör (Webb Sisters). ”Darkness” har en snygg, hetsande rytm, och Neil Larsens keyboardslinga är precis rätt placerad. På den medryckande ”Banjo” spelar Dino Soldo inte bra detta instrument utan alla utom ett. Musiken i ”Lullaby” understryker dess vaggvisekaraktär. Och ”Different Sides” med sin pratsång med köruppbackning utgör en fin avslutning.

Cohen må vara en gammal man, men han berör också – vågar jag gissa – fortfarande många kvinnor i ganska skilda åldrar. Och även jag lyssnar gärna på honom.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^