Oppositionen framåt i Finland

15 september 2013 17:58 | Politik | Kommentering avstängd

Det går inte särskilt bra för de partier som ingår i den finska regeringen. I stället ökar oppositionspartierna.

Det går fortsatt uppåt för Centern, Suomen Keskusta. I YLEs septembermätning får partiet 23,8 procent (+ 1), att jämföra med augustimätningens 22,8 (+ 1,3). Centern hyser därför stora förhoppningar inför det kommande EU-valet.

Sannfinländarna, Perussuomalaiset, ett populistiskt parti, fick i augustimätningen 18,0 procent (- 0,6) men ökar nu till 19,3 procent (+ 1,3). Sannfinländarna har sannolikt dragit fördel av den opinionsvåg mot ”tvångssvenskan” i skolan, som har ryckt fram som ett hett debattämne, bland annat genom nanmninsamling.

Övriga partier ingår i en bred regeringskoalition.

Det ledande regeringspartiet, Samlingspartiet, Kansallinen Kokoomus, ökade med 0,4 procent i augusti, till 18,8 procent, men backar nu med 0,5 procent till 18,3.

Betydligt sämre går det för Socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraatinen Puolue, som backar för andra månaden i följd: I augusti fick partiet 15,6 procent (- 0,5), och nu backar SDP med ytterligare 0,6 procentenheter till 15,0.

Svenska Folkpartiet fick i augustimätningen 4,4 procent (+ 0,4), men backar nu med 0,6 procentenheter till 3,8.

En liknande utveckling hade Kristdemokraterna, Suomen Kristillisdemokraattit, som i augustimätningen fick 3,6 procent (+ 0,2), men i sepembermätningen backar med 0,8 procentenheter till 2,8.

Gröna Förbundet, Vihreä Liito, som i augusti backade med 0,9 procentenheter till 8,4 procent, ligger kvar på den nivån, 8,4.

Det enda regeringsparti som ökar lite är Vänsterförbundet, Vihreä Liito, som i augusti minskade med 0,3 procentenheter till 7,2 procent men nu ökar med 0,5 procentenheter till 7,7.

Ordningen återställd

15 september 2013 15:31 | Media | Kommentering avstängd

Tidigare under sommaren, före min ögonoperation, klarade jag bara med stor möda att ägna mig åt krysslösande. De flesta kryss i Aftonbladet Kryss & Quiz förblev olösta, inte för att de plötsligt hade blivit svårare utan för att jag inte klarade att läsa nycklarna utan förstoringsglas.

Dock brukade jag i alla fall, om än med stor möda och långsamt, ta mig igenom älsklingskryss som ”Svåra krysset”, ”Tvetydigt” och ”Kluriga korsordet”, det senare inte ett bildkryss utan ett gammaldags korsord.

Under en del av sommaren gjordes ”Kluriga korsordet” av en ny konstruktör. Hon var väl inte så tokig, men hon hade en svår fallenhet för att göra ”Kluriga korsordet” till en variant av ”Tvetydigt”, alltså vilseleda lösarna genom mångtydighet. Det var väl OK, men faktum är att jag sakande den gamle konstruktören P O Carlzén, faktiskt var rädd för att han hade bytts ut för gott.

Men i veckans nummer av den här korsordstidningen är han tillbaka.

Ordningen är återställd, inte bara till min glädje vågar jag gissa.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^