Personcentrerad estnisk kommunalvalskampanj

22 september 2013 17:29 | Politik | Kommentering avstängd

I höst blir det kommunalval i Estland, men eftersom valkampanjen är mycket personvalscentrerad, är det vanskligt att dra slutsatser för hela landet och för rikspolitiken av de opinionssiffror som nu presenteras. De olika partierna lyckas mycket olika i olika delar av landet, särskilt i ett kommunalval, där det dessutom också vimlar av kandidater som inte har vunnit sina lagrar på partipolitiska meriter.

I en landsomfattande opinionsmätning, utförd av Emor i början av augusti, fick Keskerakond (Centerpartiet) förstaplatsen före Eesti sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokrarerna): Centern fick då 26 procent mot Socialdemokraternas 25. I septembermätningen fortsatte det uppåt, till 29 procent, för Keskerakond, medan SDE sjönk till 23 procent.

Nu är det här långt ifrån någon katastrof för Socialdemokraterna – i 2011 års riksdagsval fick partiet 17,1 procent av rösterna. Centerpartiets uppåtgående trend torde ha mycket att göra med att estniska val, även kommunala sådana, är mycket personvalsfixerade, och huvudstaden Tallinn styrs av den mycket kände och populistiske centerledaren Edgar Savisaar, som har gjort spektakulära utspel som nolltaxa i kollektivtrafiken.

Tallinn är dessutom en stad vars betongförorter bebos av ryssar, och Centerpartiet är framför allt ryssarnas parti. I en separat undersökning för Tallinn, får Savisaar och hans parti hela 44 procent.

Detta är ändå en nedgång med 4 procentenheter. I Tallinn går nu, om än från en låg nivå, Isamaa ja Respublika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), eller snarare dess toppkandidat, den i media mycket synlige Eerik-Niiles Kross, framåt, från 6 till 12 procent.

I riksmätningarna ger detta – Tallinn är stort! – också utslag. IRL ökar från 14 procent i augusti till 18 procent i september.

I Tallinn hamnar socialdemokraternas borgmästarkandidat Andres Anvelt med 9 procent först på tredje plats.

I riksmätningarna får det ledande regeringspartiet, det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) tredjeplatsen med 21 procent (20 i augusti). Partiet är fortfarande skadat efter skandaler, som har fått stor uppmärksamhet i media.

Rohelised (De gröna), som i förra valet inte fick några platser i Riigikogu (Riksdagen), var i augustimätningen uppe i 5 procent och nosade därmed på femprocentspärren, men i septembermätningen får partiet åter igen bara 4 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^