Hellsing för de minsta

23 december 2012 12:55 | Barnkultur | 2 kommentarer

Lennart Hellsing har vid det här laget glatt generationer och åter nya generationer av barn. Hans fantasirika rim, fyndiga bilder och överraskande kontraster fångar omedelbart barnens intresse, och den lilla bilderboken ”Vad ska vi göra?” (Rabén & Sjögren, 2011, med illustrationer av Emma AdBåge) är verkligen ett paradexempel på allt det här.

Två, på Emma AdBåges omslagsbild fortfarande uttråkade, barn hittar i den här lilla vershistorien på en rad hyss, och den de roar sig med är självaste kungen, försedd med krona och allt. Svaret på ”Vad ska vi göra?” blir på varje bilduppslag först ett svar, sen en illustration av hur detta drabbar kungen: Hoppa hage på kungens mage. Äta frallor i kungens brallor. Sitta och dricka i kungens ficka. Och så vidare, tills kungen säger ”STOPP! Inte mera! Nu måste ajg gå och regera!”

Pekböcker

23 december 2012 12:32 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Det är klart att vi som är föräldrar respektive far- och morföräldrar tycker att det är roligst att kunna läsa en historia för barnet/barnbarnet. Men det finns ju ett stadium också på vägen dit, då det lilla barnet ska lärz sig orden.

Det gör man med hjälp av den omgivande verkligheten, men också pekboken kan vara en väg att i pappas/mammas eller någon annans famn lära sig de nödvändiga och rätta orden.

Ingela P Arrhenius har för Rabén & Sjögren gjort pekbokserien Jag vet. De följer alla samma mönster: på ett uppslags vänstra sida finns en stor och tydlig bild av det barnet ska lära sig beteckningen på, och på sidan till höger finns den avbildade saken under användning, inte av ett barn utan av ett djur.

I ”Vi klär på oss” (R & S, 2012) ser vi till exempel en elefant sätta på sig strumporna, följaktligen fyra stycken, och en vit kanin kränga en rosa tröja över hvudet.

I ”Vi leker” (R & S, 2012) ser man en tiger som vispar välling på en spis, och en räv klurar över hur pusselbitarna ska hamna rätt.

I ”Vi äter mat” (R & S, 2012) finns en apa som belåtet smackar i sig välling ur en nappflaska, medan den stackars björnen får nöja sig med gröna ärter.

Och i ”Vi lägger oss” (R & S, 2012) ser man en björn med en liten nalle, medan tigern visserligen finns bakom spjälor, men inte på zoo utan i en spjälsäng – dessutom har han tappat sin napp på golvet!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^