Anneli Furmark gör senaste Galago värd att skaffa och läsa

6 december 2012 12:55 | Media, Serier | Kommentering avstängd

Galago gör mig i dag oftare besviken än entusiastisk. Den här tidskriften var en gång spjutspetsen för ny svensk seriekonst, mycket kvalificerad sådan. I Galago nummer 4 2012 – nummer 109 räknat från starten – finns en påminnelse om hur nyskapande och experimentell Galago var förr: Joakim Pirinens variationer av en uppochnervänd prinsessa i pärlplatteteknik.

Ett av problemen med dagens Galago är att redaktionen har en fäbless för ganska amatöristiskt ritade serier. Till och med den vid det här laget ganska etablerade Malin Biller faller i sitt bidrag till det här numret in i den trallen. Kontrasten blir tydlig när man, som i det här numret, också publicerar en importerad serie, i det aktuella fallet Joe SaccosAnas historia” – men vi har sett ännu mer vältecknade amerikanska serier i Galago.

Fast det finns ett lysande undantag i det nyutkomna numret, Anneli Furmarks ”Grangärdesjukan”, fritt tecknad efter Ivar Lo-Johanssons roman ”Stockholmaren” – det som hon här har gjort serie av är avsnittet omj Ivar Los reaktion på den beundrade Dan Anderssons död.

Anneli Furmark lyckas göra Ivar Los historia till sin, i sin teknik, och hennes serie är verkligen vältecknad. I svart-vitt, en mörk färgskala som bara bryts av två röda rosor, inlagda i den sista stora, också den i övrigt svart-vita, bilden.

Skickligt!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^