De estniska socialdemokraternas framgång bekräftad

16 december 2012 17:03 | Politik | 2 kommentarer

Nyligen publicerades i Estland en halvfärdig opinionsmätning, detta för att den var så sensationell: Socialdemokraterna var största parti, och det ledande borgerliga partiet och regeringspartiet Reformpartiet hade åkt ner på tredje plats.

Nu publicerar opinionsundersökningsinstitutet Emor de fullständiga siffrorna. De är inte exakt desamma, men slutresultatet ligger mycket nära den förbluffande halvtidsredovisningens.

Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet) är med 28 procent (25 procent i november, 22 procent i oktober) Estlands största parti. SDE var i halvvägsredovisningen uppe i hela 30 procent, och EMORs ansvarige, Aivar Voog, varnar i en ton som andas social nedlåtenhet för att pariets framgång kan vara tillfällig – många av de nytillkomna (s)-väljarna hör nämligen till gruppen politiskt instabila, läs samhällets undre skikt. Själv ser jag just detta som ett steg framåt för de estniska socialdemokraterna, som har varit relativt sett mer framgångsrika bland intellektuella än band arbetare. Om den av Voog kommenterade tendensen håller i sig, finns det också en chans att Socialdemokraterna hämtar hem allt fler väljare från det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet).

Edgar Savisaars Keskerakond behåller fortsatt sitt starka grepp om landets ryssar och får i decembermätningen 24 procent (24 procent även i november, 25 procent i oktober), vilket ger partiet andraplatsen i den här mätnmingen. Voog säger i en kommentar, att stödet för Centerpartiet nu en tid har legat stabilt, på 23-25 procent.

Det sensationella halvtidsresultatet för Reformierakond (Reformpartiet) i decembermätningen, 21,4 procent, ligger för hela mätperioden på 22 procent (26 procent i november, 32 procent i oktober, tidigare ännu högre). Som jag tidigre har skrivit, har Reformparteit nu under lång tid fått dålig publicitet, detta till och med i tidningar som helt uppenbart annars föredrar borgerligt styre, och en minister har nyligen tvingats avgå.

Reformpartiets tapp har enligt Voog varit relativt sett mindre bland höginkomsttagare och unga, men tapp har partiet gjort, till exempel av högutbildade i Tallinn, i någon utsträckning till socialdemokraterna men framför allt till regeringskollegan Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fädernesladnet och Res Publika), ett konservativt, i viss utsträckning socialkonservativt, kristdemokratiskt och fosterlandssinnat parti. IRL ligger nu på 18 procent (17 procent i november men bara 13 procent i oktober). Under senhösten har partiet i sig upptagit det lilla kristdemokratiska partiet, men IRL får säkert också stöd av tidigare reformpartister, som inte gärna vill stödja Socialdemokraterna eller Centerpartiet.

Mätningen gjordes under perioden 21 november-12 december. 877 personer tillfrågades. Av dessa kunde eller ville inte hela 38 procent uppge någon partisympati.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^