Restaurera seriesidorna och vinn nya generationer läsare

11 december 2012 22:00 | Media, Serier | Kommentering avstängd

Rocky, i det här fallet serietidningen, härbärgerar inte bara Martin Kellermans titelserie ”Rocky” utan också mycket annat – fortfarande för mycket recensioner och om spel, men bland serierna finns numera ett par permanenta inslag. värda att nämna.

Bland de besläktade – jag tänker då till exempel på attityden till sex – tillskotten finns Lina NeidestamsZelda”; roliga är också till exempel Zeldas ganska egoistiska uttolkningar av den feminism hon gärna och högljutt bekänner sig till.

Ännu mer, och vassare, samtidssatir hittar man i Pelle Forsheds (text) och Stefan Thungrens (bild) ”Stockholmsnatt”, som man, utöver i ”Rocky”, varje weekend hittar i Svenska Dagbladet.

Innehållet i flera av dagens serietidningar – Rocky är ett exempel – riktar sig över huvud taget inte till barn eller unga i de lägre tonåren. Den här typen av serietidningar görs för vuxna läsare, vana vid seriemediet sen barnsben. Och den här inriktningen är givetvis helt i sin ordning – det finns ju andra typer av serietidningar, med yngre åldrar som målgrupp.

I flera av de dagstidningar som fortfarande publicerar serier syns den här trenden också tydligt. Dagens Nyheter har på söndagarna visserligen kvar en barnserie, men resten av söndagsseriesidan, med Lise MyhresNemi” som främsta exempel, riktar sig inte till barn och unga. På vardagarna innehåller DN numera bara tre serier, ingen av dem precis någon läsning för barn: Martin KellermansRocky”, Sven-Bertil BärnarpsMedelålders plus” och Ulf LundkvistsAssar”.

Samma tendens finns i Aftonbladet, som har reducerat sina dagliga serier till två: Lars Mortimers roliga variationer på ständigt samma tema, ”Hälge”, och så den inte bara för de yngre läsarna oläsliga danska serien ”Wumo”, signerad Wulff och Morgenthaler. Var sin dag i veckan förekommer, på annan plats i tidningen, ytterligare två vuxenserier, den redan nämnda ”Zelda” och så Charlie Christensens fortfarande uddiga ”Arne Anka”. Också Martin KellermansKellermannen” publiceras en gång i veckan i Aftonbladet, men den är ju ingen serie.

Jag gillar alla de nämnda serierna utom ”Wumo”, men jag är ändå missnöjd med både Dagens Nyheter och Aftonbladet. Dels för att de har för få serier. Dels, och framför allt, för att de med sina serier i dag nästan bara vänder sig till den ingtellektuella och vuxna seriepublik jag själv är en del av.

Några lite mer folkliga skämtserier skulle inte skada, och vill man vänja människor att från barnsben vilja läsa tidningar, måste dessa också innehålla serier för yngre publik. Och både den och äldre seriefans som jag själv skulle med begär kasta oss över dagens strippar, om våra dags- och kvällstidningar också innehöll bra äventyursserier/fortsättningsserier.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^